Mobilappen Uber, der leverer kørsel til et stigende antal brugere i Danmark, får nu en fremstrakt hånd fra fagbevægelsen.
LO's nye formand, Lizette Risgaard, fortæller til Berlingske Business, at hun vil gå i dialog med virksomheden Uber og andre typer virksomheder, der er en del af den såkaldte deleøkonomi.
- Vi vil hellere kalde det platformsøkonomi, for det har ikke noget at gøre med at dele noget. Men som i andre lande er det nok kommet for at blive – også i Danmark, siger Lizette Risgaard til Berlingske.
- Det vigtige er, at der er ordnede forhold på det danske arbejdsmarked, også når vi taler om digitale virksomheder eller platformsvirksomheder. Det skal ske på en reel og lovlig måde, siger hun videre.
Formanden understreger over for avisen, at dialogen ikke behøver at ende med en egentlig overenskomst.
Det var ellers kravet til Ryanair, som LO satte hårdt ind mod i foråret, da Ryanair forsøgte at sætte sig på en større del af det danske marked.
Men når det kommer til de digitale platforme, der formidler mikrojob, freelancearbejde og serviceydelser, ser Lizette Risgaard altså ikke nødvendigvis, at overenskomster er et krav, hvilket bakkes op af fagforbundet HK.
Virksomheden Uber, der tilbyder transport af chauffører via en mobilapp, kom i søgelyset kort tid efter sit indtog i Danmark, da Trafikstyrelsen anmeldte tjenesten til politiet for ulovlig taxakørsel.
Godt et år efter anmeldelsen har politiet nu indledt de tre første sager mod personer, der har transporteret andre via Uber.
Hos politiet anses Uber-kørslen som piratkørsel, og de tre personer blev ifølge politiet sigtet for ikke at have den nødvendige uddannelse til taxakørsel, ligesom bilerne ikke var indregistreret til erhvervsmæssig persontransport.
/ritzau/