Få flygtninge tvinges hjem: Tre er sendt hjem på fire år

admin

460 uger siden

|

05/02/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Næsten ingen flygtninge i Danmark sendes tilbage til deres hjemlande.

Således har blot tre flygtninge mistet retten til at opholde sig i Danmark i perioden 2012 til 2015, fordi situationen, hvor de kommer fra, er blevet bedre.

Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i et svar til Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Ifølge Martin Henriksen understreger svaret, at det danske asylsystem ikke fungerer efter hensigten. Tidsbegrænsede ophold bliver evindelige, mener han.

- Vores system understøtter ikke ambitionen om, at flygtninge kun skal være her midlertidigt, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Fordi systemet og praksis er på en sådan måde, at man stort set ikke sender folk hjem, så siger det sig selv, at de bliver her permanent.

En midlertidig opholdstilladelse kan inddrages, hvis forholdene i hjemlandet bliver bedre. Hvis en person er på flugt fra krig, og konflikten får en ende, kan det altså være en grund til, at han eller hun sendes tilbage.

Men selvom freden sænker sig i et krigshærget land som eksempelvis Syrien, er det langt fra sikkert, at alle syriske flygtninge i Danmark vender hjem.

Det forklarer advokat og ekspert i udlændingeloven Bjørn Dilou Jacobsen.

- Det, vi har set i krisesituationer rundt om i verden tidligere, er, at en så voldsom krise som den i Syrien kan vare flere år. Selv når krisen på et tidspunkt er overstået, sender man ikke folk hjem med det samme, siger han til Ritzau.

- Der skal jo være nogle rimeligt ordnede forhold i landet, inden man sender flygtninge tilbage. Så alt andet lige kan der gå nogle år.

Som tiden går, bliver tilknytningen til Danmark ofte stærkere.

Og hvis tilknytningen bliver stor, kan det være svært at inddrage en flygtnings opholdstilladelse, forklarer Bjørn Dilou Jacobsen.

- Dem, der typisk er svære at sende hjem, er familier med børn eller personer, der har giftet sig med en person i Danmark.

/ritzau/