Eksperter: Psykiske arbejdsskader anerkendes for sjældent

admin

468 uger siden

|

12/12/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selv om antallet af anmeldelser om psykiske arbejdsskader stiger årligt, anerkender Arbejdsskadestyrelsen sjældnere psykiske lidelser end alle andre arbejdsrelaterede skader.

Men det strider mod den seneste forskning på området, påpeger flere eksperter over for Magasinet P - Psykologernes fagmagasin.

En af dem er Søren Kjær Jensen, der er advokat med speciale i erstatningsret og arbejdsskader.

Ifølge Arbejdsskadestyrelsens seneste rapport "Arbejdsskadestatistik 2014" modtog styrelsen sidste år 5495 anmeldelser om såkaldte psykiske erhvervssygdomme svarende til en stigning på 56 procent siden 2008.

I samme periode faldt procenten af anerkendte sager fra 6,9 procent til 4,9 procent, mens gennemsnitligt 19,3 procent af samtlige anmeldte erhvervssygdomme blev anerkendt i 2014.

Søren Kjær Hansen kalder udviklingen "alarmerende".

- Specielt når man tager i betragtning, at antallet af anerkendte ulykker med psykisk skade er faldet dramatisk, selv om det er lettere at bevise sammenhæng mellem psykisk skade og en specifik arbejdsulykke end at bevise erhvervsskader, hvor sygdommen skal være opstået på grund af belastninger på arbejdet, siger han til Magasinet P.

Også Bo Netterstrøm, seniorforsker, speciallæge i arbejdsmedicin og tidligere leder af Arbejdsmedicinsk Klinik på Hillerød Sygehus, undrer sig over Arbejdsskadestyrelsens fodslæben.

Annie Høgh, professor MSO ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, er en af forskerne bag den seneste rapport på området, hvor der er fundet "en stærk sammenhæng mellem at føle sig mobbet på arbejdspladsen og udvikle depression".

Rapporten baner ifølge hende vejen for, at depression kan blive anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen på lige fod med tennisalbuer, astma og allergier.

Men Arbejdsskadestyrelsen har ikke tænkt sig at ændre praksis.

- Der foreligger fortsat ikke tilstrækkelige forskningsresultater og den fornødne viden om, i hvilket omfang arbejdsmæssige belastninger kan føre til psykiske sygdomme, skriver Jane Hansen, kontorchef i Center for Erhvervssygdomme, i et skriftligt svar til Magasinet P.

/ritzau/