I kølvandet af at have konstateret en den nye coronavariant i Sydafrika, er flere europæiske lande begyndt at skærpe rejserestriktionerne fra flere lande i det sydlige Afrika.
Varianten skulle nemlig være mere smitsom end Delta-varianten, men det er nødvendigvis ikke dårligt nyt.
Det skriver NRK.
"Det bedste, som kan ske nu, er, at Omikron-varianten viser sig at give mindre alvorlig sygdom og at vaccine-effekten opretholdes. At den er mere smitsom vil være håndterbart, fordi vi i Norge har høj vaccinedækning, og hovedproblemet er indlæggelse på sygehus med alvorlig sygdom. Det er best-case-scenariet," siger Rostrup Nakstad, der er underdirektør i Helsedirektoratet under et norske sundhedsministerium.
Man har fortsat begrænset viden om den nye variant, men eksperterne understreger, at man har modtaget meldinger om smittede i Sydafrika, der oplever meget milde symptomer, efter at være blevet smittet med den nye variant.
Primært unge mennesker
Mediet skriver endvidere, at man klart har set flest unge smittede.
Men skulle Omikron-varianten vise sig at have mildere symptomer end Delta-varianten, så vil det betyde, at færre skulle indlægges, hvorfor man vil kunne tillade øget smitte i befolkningen og dermed bidrage til øget flokimmunitet, forudsat den giver immunitet mod andre varianter.
"Der er nogen, som har udtalt, at sygdommen giver et meget mildt forløb. Det kan føre til en bred immunitet (i befolkningen, red.), og hvis ikke det fører til alvorlig sygdom, vil man opnå immunitet, uden at sygehusvæsenet belastes, og folk bliver meget syge. Det er det ønskede udfald af denne variant," siger Ernst Kristian Rødland ved Folkehelseinstituttet, der ligger under det norske sundhedsministerium.
Eksperterne er bange for, at den nuværende vaccine ikke er tilstrækkelig effektiv mod den nye variant, som kan vise sig at være mindre følsom over for vaccinerne, da man har konstateret et højt antal mutationer.
Omikron-varianten er således den mest 'afvigende' variant, man har konstateret i større omfang.
I den forbindelse er BioNTech, der sammen med Pfizer har produceret den mest benyttede vaccine mod coronavirus, allerede begyndt at teste vaccinen, hvortil de fortæller, at man om senest to uger vil vide, hvor godt den beskytter.
Og skulle det vise sig at være nødvendigt med en opdateret vaccine, som bliver tilpasset til den nye variant, vil det være muligt inden for seks siger, meddelte BioNTech fredag.