Døddrukne forældre, skænderier mellem skilsmisseforældre og brudte juleønsker. Det er ikke alle børn, der glæder sig til julen i familiens skød. Og for deres skyld holder Børnetelefonen åben juleaften og alle juledage.
Sidste år var første gang, linjen havde åben juleaften. Der var så mange opkald, at Børns Vilkår, som driver Børnetelefonen, har valgt at sidde klar ved telefonen igen i år.
- Der er store forventninger til, at familien skal hygge sig sammen i julen, men det er ikke altid, det kan lykkes. Og når det ikke gør det, kommer børnene tit i klemme. Derfor har vi valgt at holde børnetelefonen åben i julen, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.
I alt fik Børnetelefonen 700 opkald i juledagene sidste år. Flere børn ringer ind for at høre, hvordan man laver selve julemiddagen, fordi forældrene er for berusede til at gøre det selv.
- Sidste år fik vi et opkald fra en otteårig pige, hvis forældre var gået omkuld om eftermiddagen. Hun ville gerne lave julemad til sin femårige lillebror, fordi han aldrig havde smagt det før, siger Rasmus Kjeldahl.
- Vi taler med barnet og prøver at finde en løsning, der ikke kun er en opskrift på julemiddagen, men hvor vi også undersøger, om der er behov for, at barnet får yderligere hjælp.
Man kan ringe anonymt til Børnetelefonen, men hvis man ønsker hjælp, kan man få en professionel bisidder, som kan støtte børn eller unge i mødet med den offentlige forvaltning.
Det er dog langt fra alle opkald, der handler om alkoholiserede forældre. For rigtig mange børn er det en grim skilsmisse, der får dem til at løfte røret. Blandt andet fordi forældrene skændes om, hvem børnene skal være hjemme hos på de forskellige juledage.
- Der er også børn, der ringer, fordi de får gaver, som de kun må lege med det ene sted, fordi den ene forælder ikke vil lade gaven komme med hjem til den anden. Skilsmissekonflikter sætter børnene under voldsomt pres, siger Rasmus Kjeldahl.
Det billede kan skilsmisserådgiver Mette Haulund Hinnerskov genkende. Det vigtigste for skilsmisseforældre er at acceptere, at julen aldrig kan blive den samme igen, og at man skal sætte børnenes behov i fokus.
- Man skal ikke tro, at julen igen kan blive, som den altid har været, inden man blev skilt. Man kan ikke nå det samme med sine børn, fordi de skal være to steder. Børnene går ikke glip af noget – det er de voksne, der går glip af noget, siger hun.
Børnetelefonen har åbent fra klokken 11-23 juleaften, alle dage mellem jul og nytår og også nytårsaften.
/ritzau/