Som en del af den nye strategi frem mod 2020 vil Arla skære op imod 500 ud af i alt 7000 funktionærer i koncernen. Det oplyser Arla i en pressemeddelelse.
Nedskæringerne vil ramme bredt i organisationen og på tværs af markeder. Forandringerne er nødvendige under de "ekstremt barske forhold" for ejerne, lyder det fra Arlas topchef, Peder Tuborgh.
- I takt med, at vi bliver mere effektive og reorganiserer virksomheden, forventes det, at et markant antal af stillinger kan skæres fra, siger Peder Tuborgh i meddelelsen.
- Vores fokus er lige nu på de kolleger, som bliver berørt af det her, og de vil hurtigst muligt få besked. De berørte medarbejdere vil få Arlas fulde støtte i processen, siger han.
Det er blandt andet hårdt pres på mælkepriserne, der har gjort det nødvendigt at trimme organisationen, så mælkebønderne, der ejer Arla, fortsat kan tjene penge, siger Peder Tuborgh.
- Arla er vokset markant i de seneste år, både organisk og især via fusioner.
- Nu er vi i en situation, hvor der produceres mere mælk på globalt plan, og i Europa oplever vi et enormt pres på priserne og en meget lille vækst i efterspørgslen, hvilket betyder, at konkurrencen er benhård, siger han.
Ifølge Arla vil timelønnede ansatte i produktion og transport ikke blive direkte berørt af nedskæringerne.
Men hvordan nedskæringerne ellers fordeler sig, og hvor mange der bliver egentlige fyringer, vil stå klart i perioden frem til 1. april, hvor den nye organisation skal være på plads.
Peder Tuborgh har rykket rundt i koncernledelsen, som samtidig er reduceret fra ni til syv medlemmer, og de skal sætte hoveder på nedskæringerne i den kommende periode.
Arla kan endnu ikke oplyse, hvor mange medarbejdere i Danmark der vil blive berørt af nedskæringer. Med 2500 er Danmark er det land, hvor Arla har flest funktionærer ansat.
Den kommende tid skal tillidsrepræsentanter og ledelse forhandle, fortæller Kim Bonde Nielsen, faglig sekretær i HK/Privat, der er fagforening for blandt andet administrative medarbejdere og laboranter.
- Det er en trist nyhed, at så mange kolleger står til at miste deres job. Men nu går vi sammen med tillidsrepræsentanterne på Arla i gang med at prøve at forhandle antallet af opsigelser ned og afbøde de negative konsekvenser.
- Vi vil gøre vores for, at dem, der skal derfra, bliver stillet bedst muligt, og at der tages størst muligt sociale hensyn til eksempelvis par og folk, der er oppe i alderen, siger han.
/ritzau/