Eksperter advarer: Derfor skal du stoppe med at drikke jägerbombs

Nils Würtzenfeld

367 uger siden

|

19/10/2017
Viralt
Foto: Polfoto/GONZALES PHOTO RASMUS WENG KARLSEN
Foto: Polfoto/GONZALES PHOTO RASMUS WENG KARLSEN
Det er langt fra sundt at drikke jägerbombs. Sådan lyder advarslen fra en række forskere, der understreger, at alkohol og energidrik er en rigtig dårlig kombination.

Dagens topnyheder

De er populære til fester og i byen, men nu fraråder eksperter at man indtager de såkaldte jägerbombs.

Drinken, der består af et glas energidrik, hvori man placerer et shotglas med Jägermeister, indtages som regel i én mundfuld, hvilket gør den til et kraftfuldt shot, der både beruser og giver energi.

Alligevel bør du dog bestille noget andet fra drinkskortet næste gang, du er i byen. Det fastslår forskere fra University of Victoria i Canada, der advarer mod at blande alkohol med energidrikke, der har et skyhøjt koffeinindhold. 

Det skyldes, at den kraftfulde kombination kan øge risikoen for, at man kommer alvorligt til skade senere på natten. Det skriver Independent.

Nøjes man med at drikke alkohol i byen, så vil kroppen på et tidspunkt give op, når den ikke kan klare mere forgiftning.

Blander man derimod sin alkohol med energidrik, så vil det unaturligt høje koffeinindhold holde kroppen i gang i længere tid, selvom din krops naturlige signaler egentlig beder dig om at stoppe med at feste.

Det resulterer også i, at mange drikker mere, end de ellers ville have gjort, hvilket ikke overraskende kan være farligt. Både for din krop, men også i tilfælde af, at du kommer til skade.

Forskere fra University of Victoria har kigget på 13 tidligere studier på området, og har ud fra dem konkluderet, at man bør afstå sig fra at kaste sig ud i den effektive blanding.

- Når du sædvanligvis drikker alkohol, så bliver du på et tidspunkt træt og tager hjem. Dette bliver dog maskeret af energidrik, og det gør, at folk undervurderer hvor berusede de i virkeligheden er, hvorefter de bliver ude til sent, drikker endnu mere alkohol og udsætter sig selv for farefuld adfærd, lyder det fra Audra Roemer, der er forfatteren bag forskningen, der er blevet publiceret i the Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Fænomenet kaldet ’wide-awake drunk’ – altså at man er fuldt ud vågen, men samtidig beruset, og det er, ifølge forskerne, en unaturlig situation, der strider mod kroppens naturlige signaler.

Samtidig fastslår de, at et voldsomt overforbrug af energidrik kan forårsage hjerteproblemer, ligesom det kan påvirke vores søvnmønster.

Senest har en ny forskningsrapport fra University of Maryland i USA også antydet, at de koffeinholdige drikke kan være farlige for unge, der er i risiko for at udvikle et misbrug senere i livet.

I testen deltog næsten 1100 unge mennesker, og forskere beregnede at næsten halvdelen af testens deltagere var i fare for at udvikle et sværere misbrug af alkohol og stoffer, når de fyldte 25 år. 

- Resultatet af undersøgelsen viser, at forbrugere af energidrikke muligvis har en højere risiko for at udvikle misbrug af andre stimulerende stoffer senere i livet, siger professor Amelia Arria, der er hovedforfatter bag rapporten.

En energidrik i Danmark på 25 cl må maksimalt indeholde koffein svarende til en enkelt kop kaffe, men i andre lande kan koffein indholdet af de stimulerende drikke være meget højere. 

Læs også: Dette gør energidrik ved din krop på kun to timer