En 30-årig kvinde, der har været blind i syv år, spreder lige nu håb for flere millioner blinde verden over.
Kvinden har været “forsøgskanin” på et projekt, og har fået indopereret en mikrochip i sin hjerne, som samarbejder med en lille computer og på sigt et kamera.
Patienten har ikke kunnet se i syv år, men med den nye opfindelse ser hun farveglimt, streger og prikker, når computeren forsøger at sende hjernen signaler.
Den færdige opfindelse, der er lavet af læger ved “University of California Los Angeles”, har form som et par briller.
I brillerne sidder der et lille kamera, som sender billeder til en minicomputer. Computeren omdanner så billederne til elektriske signaler, der sendes ind i en chip i hjernen via en antenne.
Signalerne aktiverer et center i hjernen, som gør det muligt for bæreren af brillerne at forstå de signaler, der sendes – og altså på sin vis se.
Foto: University of California Los Angeles
Opfindelsen bruger ikke de fysiske øjne eller øjenæbler til noget, og dermed kan patienter, som mangler et øje eller begge øjne på grund af eksempelvis kræft eller anden sygdom, også bruge brillerne.
Den 30-årige forsøgskvinde gennemgik intensive test i seks uger, og har været i stand til at se de signaler, forskerne sendte til hende, korrekt hver eneste gang. Testene foregik ved hjælp af computer og chippen i hendes hjerne og er dermed ikke testet med kameraet endnu.
Næste skridt for forskerne er at få godkendelse til at forbinde systemet til brillerne med et kamera i håbet om, at patienten kan opfatte billeder i bevægelse også.
- Øjeblikket, hvor hun så farver for første gang var en meget rørende oplevelse. Det berørte os alle meget dybt som medmennesker. Ud fra disse resultater har systemet potentiale til at give blinde synet tilbage, siger Dr. Nader Pouratian, der foretog den fire timer lange operation af kvindens hjerne i august måned.
Patienten har ønsket at være anonym, men fortæller, at hun er blevet blind på grund af sygdommen Vogt-Koyanagi-Harada syndrom, der angriber pigmenter i øjnene.
Millioner af blinde med lignende og andre baggrunde kan også hjælpes af den nye opfindelse, mener folkene bag.