Forsker afslører: Derfor har nogle mennesker bittesmå huller over ørerne

Henrik Rothenbücher

73 uger siden

|

29/08/2023
Videnskab
Det lille hul ved øreflippen optræder hos få mennesker, og stammer fra fortiden, lyder det fra forsker. Foto: Wikimedia
Det lille hul ved øreflippen optræder hos få mennesker, og stammer fra fortiden, lyder det fra forsker. Foto: Wikimedia
Nogle mennesker har de små huller over ørerne, og det er der en ganske særlig forklaring på.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke altid at man kan regne ud, hvordan man fra naturens side ender med at se ud.

Nogle har brune øjne og lyst hår, men får børn med rødt hår og grønne øjne. Sådan er naturen indrettet så underfundigt, men de små forskelle i udseende kan også have andre og mere farverige årsager.

En af de mere besynderlige forskelle i udseende har nemlig en biologisk forklaring, og det gælder blandt andet årsagen til at nogle mennesker har bittesmå huller hvor ansigtet og øreflippen mødes, skriver Mirror. 

Det er nemlig hverken en genfejl eller fordi at mor har drukket under graviditeten, men en ufarlig fødselsdefekt, der viser sig som et levn fra fortiden, der går igen hos et fåtal af almindelige mennesker.

Rent lægefagligt kaldes det lille hul på engelsk en ‘preauricular sinus’, hvilket der kan oversættes til dansk som en udvendig bihule.

Det lille hul fik sit navn ved opdagelsen i 1864, og ifølge den amerikanske palæontolog Neil Shubin, så kan det lille hul være den sidste rest af fiskegæller.

Det lyder vanvittigt, men det er altså en uskadelig rest fra menneskets udvikling fra dengang, hvor vi levede under vandet og første gang kravlede op på landjorden. Det er dog blot en teori, der endnu ikke er efterprøvet, så det skal man tage med et gran salt.

I Europa og USA optræder de små huller kun mellem 0,1 og 0,9 procent af den voksne befolkning. I Afrika og Asien er det dog et mere almindeligt syn, hvor helt op til hvert 10. barn i visse afrikanske lande fødes med det ekstra særlige hul ved øreflippen.

De små huller er totalt harmløse, men kan dog blive inficeret og danne cyster, hvilket kan kureres nemt med antibiotika eller ved et lille kirurgisk indgreb.