Folk med dybe stemmer er mere dominerende

Ane Sørensen

452 uger siden

|

19/04/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis din stemme går ned i et dybere toneleje tidligt i en samtale, har du tendens til at blive betragtet som mere dominerende og indflydelsesrig, end hvis din stemme går op i tonelejet.

Hvis du bliver betragtet som dominerende, er du mere tilbøjelig til at overbevise andre om dine idéer, end hvis du bliver betraget som mindre dominerende.

Det viser en undersøgelse fra University of Illinois ifølge Science Daily.

Undersøgelsen er baseret på to eksperimenter. I det første eksperiment deltog 191 mennesker i alderen 17 - 52 år. Deltagerne rangerede individuelt vigtigheden af 15 genstande, som de fik at vide, de måske ville få brug for, for at overleve en katastrofe på månen.

Læs mere: Forskere: Sådan giver din stemme det bedste førstehåndsindtryk

Derefter samarbejdede deltagerne i små grupper med den samme opgave. Forskerne optog gruppearbejdet på video og brugte software til at måle grundfrekvensen af hver ytring.

De så også på, hvordan en persons besvarelse konvergerede med gruppens endelige besvarelse, som et andet parameter til at vurdere deres indflydelse.

Undersøgelsens deltagere og iagttagere havde tendens til at klassificere dem, hvis stemmeleje blev mørkere mellem deres første og tredje ytringer, som mere dominerende og indflydelsesrige end de deltagere, hvis stemmeleje blev lysere.

Læs mere: Stemmeleje afgør førstehåndsindtryk

Ingen af deltagerne eller iagttagerne var klar over, at undersøgelsen fokuserede på forholdet mellem vokal og status.

Forskerne fandt frem til, at de dominerende deltagere ikke blev anset som mere prestigefyldte eller beundringsværdige end de andre. De deltagere, som blev betragtet som beundringsværdige, men ikke dominerende, havde også tendens til at påvirke de andre.

De, der blev vurderet som dominerende og de, der blev vurderet som prestigefyldte, viste sig at have mest indflydelse i gruppearbejdet.

- Det, der gør mig spændt ved denne forskning er, at vi nu ved lidt mere om, hvordan mennesker bruger deres stemmer til at signalere status, siger Joey Cheng, som er professor i psykologi hos University of Illinois og den ledende forsker bag undersøgelsen.

I undersøgelsens andet eksperiment bad forskerne 274 deltagere mellem 15 og 61 år om at lytte til et par lydoptagelser med en person, der kommer med tre udsagn.

Læs mere: Kvinder opfatter mænd med dybe stemmer som nemme

Optagelserne blev manipuleret til enten at øge eller mindske stemmens styrke mellem første og tredje udsagn. Hver deltager lyttede til begge optagelser.

- Vi fandt frem til, at når stemmen i optagelserne gik ned i stemmelejet, vurderede deltagerne, at personen ønskede at være mere indflydelsesrig, mere magtfuld, mere skræmmende eller mere dominerende. Men de vurderede ikke, at personen var interesseret i at vinde mere respekt, siger Joey Cheng.

- Vores undersøgelse bidrager til dokumentationen for, at mennesker, lige som andre dyr, bruger deres stemmer til at signalere og hævde dominans over for andre, afslutter han.

Rapporten er blevet offentliggjort i Journal of Experimental Psychology.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: