Farven rød

webmaster

351 uger siden

|

21/02/2018
Videnskab
Rød farve
Hvad betyder farven rød? Foto: Shutterstock
Den røde fave forbindes med kærlighed, lidenskab, seksualitet og varme. På den lidt mere negative side signalerer rød vrede og aggressioner. Læs alt om blodets røde farve her.

Dagens topnyheder

Dagens.dk har lavet guide over farvesymbolik på de mest kendte farver. Herunder finder du en detaljeret beskrivelse af farven rød. Men hvad betyder den røde farve og hvordan påvirker den os? 

Se rød symbolik og andre betydninger er forbundet med den røde farve, og hvordan kan du selv skabe forskellige nuancer og farvetoner med farven rød.

Rød symbolik

Moderne undersøgelser i Europa og USA viser, at rød er den farve, der oftest forbindes med varme, aktivitet, lidenskab, seksualitet, kærlighed, glæde, vrede og agression. 

På tværs af forskellige kulturer udsender rødt mange forskellige og modsatrettede signaler.

I amerikansk politik repræsenterer rød the Republican Party (de konservative) og i resten af verden er det kommunisternes farve.

Så husk at den røde farves betydning er specielt afhængig af dets kulturelle, historiske og politiske sammenhæng.

I Kina, Indien og mange andre asiatiske lande symboliserer farven lykke og held.

Den røde farves positive associationer omfatter handlekraft, mod, en stærk vilje, ærlighed, tillid, spontanitet, livlighed og taknemmelighed.

Personer, der elsker rødt, er generelt udadvendte og har et stort sexdrive, kreativitet, et ønske om nye ting og nye venner samt en stærk rejsetrang og et behov for forandring.

Da rød er blodets farve, har rød historisk også været forbundet med ofringer, krige, fare og mod. 

Den mere negative side af den røde farve er forbundet med fare; tænk på stop skilte, rødt lys og brandbiler. Desuden signalerer rødt egoisme, selvcentrerethed, vrede,  temperament, aggressivitet og en krigslignende holdning.

Personer, der udviser disse negative personlige egenskaber, kan have en overflod af rød energi og bør tage sig tid til at være stille og indadvendte eller at gøre noget for andre for at komme udover deres aggressioner og selvcentrerethed.

Farven rød

Farven rød tilhører de tre primære farver, som er gul, rød og blå. Indenfor maleri og trykning er disse farver de eneste tre farver, der ikke er blandet af andre farver. Alle andre farver kan blandes ud fra disse tre grundfarver plus hvid og sort.

Rød er en ren primær farve, der befinder sig for enden af det synlige spektrum af lys - lige efter orange. Synligt lys vil sige den del af det elektromagnetiske spektrum, som er synligt for det menneskelige øje ved hjælp af synssansen.

Rød er regnbuens højeste bue og lysets længste bølgelængde. 

Sådan påvirker den røde farve dig

Farven rød er en meget emotionel og intens farve. Den øger menneskers stofskifte, øger respirationshastigheden og hæver blodtrykket. Selvom rød ofte bruges til at udtrykke kærlighed (tænk på røde langstilkede roser), så er farven i virkeligheden mere relateret til seksuel lidenskab og lyst, og farven får pulsen til at stige. 

Indenfor erhvervsliv og business sender rødt mange modsatrettede signaler.

En specifik industri, der ofte finder sig "fastlåst" i den røde farves modsatrettede signaler, er medicinalindustrien. Den bør holde sig fra at bruge rødt. På den ene side er helbredsområdet forbundet med liv, støtte og pleje, imens den på den anden side er forbundet med skader, blod, risiko og nødsituationer.

I vores ofte underbevidste opfattelse opvejer det dårlige langt det gode. Overvej lige dette; Har du lyst til at besøge en tandlæge med et logo, der er rødt som blod? Er tandlæger med et blåt logo ikke skræmmende nok i sig selv?

Der er dog andre hjørner i erhvervslivet, der har glæde af den røde farve. Rød gør dig nemlig sulten! Rød stimulerer appetitten og er derfor en god farve at bruge i forbindelse med mad, fastfood-restauranter og take-away virksomheder.

Rød stimulerer i modsætning til blå appetitten - specielt sammen med den gule farve.  Hvis du tænker på fastfoodindustrien, så vil du hurtigt opdage, hvis du kigger efter, at mange fastfood-restauranter bruger rødt: tænk f.eks. på McDonalds, Burger King, Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut og mange flere.

Tanken bag dette farvevalg er, at rød tiltrækker opmærksomhed og er forbundet med hastighed; rød kan ses på lang afstand og desuden er det primære fokus for fastfoodkæder ikke at være et behageligt opholdssted, men et sted hvor du hurtigt kan få noget at spise og så gå igen - så der bliver plads til nye kunder og mere omsætning.

Andre betydninger forbundet med rødt

Rød er den mest levende farve af alle farver. Den tiltrækker let vores opmærksomhed. Den har en stor rækkevidde fra kærlighed til vrede. Derfor kan det ophidse og stimulere dig, når du ser rødt. Denne farve symboliserer ilden og alt, hvad der er intens og lidenskabeligt. 

Den røde farve er en vigtig farve for os. Vores blod er rødt, hvilket symboliserer energi og styrke. Rød indikerer også lidenskab, mod og kreativitet. Det er en varm farve, der giver os sikkerhed. 

Rød indikerer desuden fysisk aktivitet, hvis den er til stede i vores aura (det elektromagnetiske felt rundt om den fysiske krop). Den holder os i den materielle verden og forbinder os med det fysiske liv. Tilstedeværelsen af rød i auraen betegner materialisme og fokuserer på sensuelle fornøjelser.

Feng shui anbefaler at male hjemmets hoveddør rød for at invitere velstand ind for beboerne. 

Forskellige nuancer og toner af farven rød

Det er dejligt og næsten magisk at lege med farver og maling. Med din rene røde primærfarve plus de to andre primærfarver, gul og blå plus hvid og sort kan du blande dig frem til et utal af farver, røde nuancer og toner.

  • Hvis du blander din varme røde farve med lidt gult, så får du en varm orange farve. 
  • Hvis du blander din varme røde farve med lidt blåt, så får du en lilla farve
  • Ønsker du en lysere rød, så blander du lidt hvidt i din maling.
  • Ønsker du en lidt mørkere rød, så kan du tilføje en lille smule sort, men hvis du bruger for meget sort, så bliver din røde farve næsten sort.
  • Du kan også mørkne din røde farve med en anelse af dens komplementærfarve (kontrastfarve). Rød og grøn er hinandens komplementærfarver. 

Læs også om farverne blå og gul her.