En gruppe forskere ved det australske universitet tabte potteplanter ned på en madras, så planterne fik et shock, men ellers ikke led overlast. Planten de brugte var blomsten mimose. Fordi mimoser lukker deres blade, når de føler sig truet.
Efter få fald holdt mimoserne op med at lukke sig - hvilket viste, at de havde lært, at handlingen ikke var farlig.
Holdet bag eksperimentet testede med andre stimuli, at de stadig lukkede bladede, når de følte sig truet.
Eksperimentet blev udført over en længere periode - og blomsterne blev testet med forskellige intervaller. Visse blomster blev efter den indledende øvelse ladt i fred i 28 dage, hvorefter de blev “tabt” på madrassen igen.
Planterne reagerede ikke på faldet - selvom de stadig reagerede på andre faresignaler.
Forskere gætter på, at planterne - når de ingen hjerne har - sender information via elektriske signaler i deres blade og stængler.
Planter har følelser
Det var den nu afdøde Cleve Backster, der med sin utrolige opdagelse fra 1966, fik folk verden over til at tale til deres stueplanter. Backster var en tidligere løgnedetektor-specialist hos CIA. Han udviklede flere polygraf-teknikker, der stadig bruges i dag af det amerikanske militær.
Han udførte et eksperiment på to Dracæna-træer, hvoraf det ene var koblet til en løgnedetektor. Og så fik han en mand til at trampe på den anden plante.
Det viste sig, at der var udslag på polygrafi-testen, når træet “overværede” denne handling.
Derpå fik han en gruppe personer til en efter en at komme ind i samme rum som det “overlevende” træ. Først da manden, der havde trampet på det andet træ kom ind i rummet, var der udslag på løgnedetektoren.
Backster fandt desuden ud af, at planter oplever glæde, når de bliver vandet.
De læser dine tanker
Engang, da Backster spekulerede over, hvad han nu skulle finde på at eksperimentere med, tænkte han på, at han ville brænde træets blade for at se dets reaktion. Så snart han tænkte tanken, at han ville skade planten, viste planten frygt på polygraf-testen.
De kan tale
Eller - de kan i hvert fald kommunikere. En dr. Gaglinao har i en artikel fra 2012 beskrevet, hvordan planter laver lydbølger. Det har tidligere været ment, at lydbølgerne var tilfældige; et biprodukt af plantens reaktion på udtørring.
Men det er dr. Gagliano ikke så sikker på. Hun har undersøgt, hvordan planter kommunikerer.
Selvom det ofte sker, når planterne er ved at være udtørrede, mener hun, der er for mange akkustiske signaler til, at det kan tilskrives udtørring alene.
Se videoen herunder, hvor en række planter "synger". De er koblet til et sæt højttalere med elektroder.
Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning