Derfor kommer nogle mennesker altid for sent

Nils Würtzenfeld

409 uger siden

|

13/02/2017
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er flere forklaringer på, hvorfor nogle mennesker aldrig dukker op til tiden.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi kender dem alle.

Venner, kolleger eller familiemedlemmer der virker ligeglade med aftaler klokkeslæt og mødetidspunkter og altid dukker op senere end alle andre.

Det er dog ikke nødvendigvis ligegyldighed over for omverdenen, der bunder i, at disse mennesker altid lader os andre vente på dem.

Ifølge den norske psykolog, Sondre Risholm Liverød er der nemlig flere grunde til, at de kan være forsinkede, og alle siger de noget om folks personlighed.

Ifølge den norske psykolog, med speciale i gruppeterapi, kan forsinkelse kan først og fremmest sige noget om den forsinkedes syn på sig selv og andre.

Blandt andet kan forsinkelsen bunde i, at den forsinkede synes, at han eller hun er bedre eller vigtigere end andre.

- Hvis en person altid kommer for sent, er det en mulighed, at personen bryder sig mindre om de andre, lyder det fra Sondre Risholm Liverød, der kommer med et eksempel.

- På hospitaler, som jo er utrolig hierarkiske, siges det jo lidt spøgefuldt, at overlægen altid kommer for sent og går tidligt. Det signalerer ubevidst, at ’jeg er lidt for vigtig til denne forsamling eller dette møde’. For nogen er det nok en ubevidst måde at hævde sig selv på, som kan virke lidt respektløst, lyder det fra Sondre Risholm Liverød. 

Han forklarer også, at konsekvent forsinkelse kan skyldes en ubevist modstand mod dét, man er på vej til at mødes om.

- Det kan være en irritation, de ikke selv er bevidst om, det vi kalder en passiv aggression, lyder det.

Regelmæssige forsinkelser kan dog også skyldes, at vedkommende bare ikke er ansvarsfuld nok.

- At komme til tiden er noget, som voksne og ansvarlige mennesker gør. Hvis én bliver ved med at komme for sent, kan det være en form for modstand mod kravet om at blive voksen – altså manglende ansvar, lyder det fra Sondre Risholm Liverød, der understreger, at det er muligt for alle at komme til tiden, hvis blot man selv ønsker det.

- Hvis du virkelig, virkelig gerne vil komme til tiden, så vil det også lykkes dig. Det handler om prioriteringer, fastslår han.

Dermed er der altså ingen undskyldninger næste gang, din ven igen-igen lader dig vente på, at I skal mødes.

Spørger man Diana DeLonzor, der er forfatter bag bogen ’Never be late again’, er forsinkelser dog ikke noget, som forsinkede mennesker bryder sig om. Hun forklarer nemlig, at ingen bryder som om at være forsinkede, og at det derfor mere er en ubevidst handling end et egentligt valg.

Sidst men ikke mindst siger det også meget om din personlighed, hvis du altid er forsinket. Det fastslår et studie fra 2001 foretaget på Dan Diego State University.

Her fandt man nemlig frem til, at studiets deltagere kunne deles ind i to kategorier: Type A var, ambitiøse, pligtopfyldende og konkurrencedrevne mennesker, mens type B var kreative, reflekterende og udforskende mennesker.

De to typer blev bedt om at angive, hvor lang tid de troede, at et minut varede uden at måtte kigge på et ur.

Type A svarede i gennemsnit 58 sekunder, mens type B mente, at et minut først var gået efter 77 sekunder.

Dermed mente man at kunne fastslå, at type A personer oftest kommer til tiden, men type B personer oftest er forsinkede.