Fra børn og fulde folk skal man høre sandheden, lyder et ordsprog.
Det er faktisk ikke helt forkert, hvis man også tilføjer gamle mennesker til den sanddruelige gruppe.
Et studie offentliggjort i tidsskriftet Acta Psychologia af forskere ved universiteterne i Ghent, Vanderbilt, Amsterdam og Maastricht viser, at børn og gamle mennesker både lyver sjældent og er dårlige til det. Det skriver The Independent.
Dygtige ud i bedraget er til gengæld teenagere - og hvem skulle have troet det?
Læs også: Husker du dårligt? Så skal du klatre i træer
1000 forsøgspersoner i alderen seks til 77 år deltog i studiet. Det viste, at vi igennemsnit lyver 2,19 gange om dagen. 75 procent af teenagere lyver gennemsnitligt tre gange om dagen. 60 procent af dem lyver dog nogle gange op til fem gange om dagen.
I sammenligning lyver kun 37 procent af de helt små børn 1,7 gange om dagen i snit. Folk på 60 år eller derover lyver i gennemsnit kun 1,5 gange om dagen, og 55 procent af dem lyver slet ikke.
- Vores research viser, at overordnet set er unge voksne de bedste løgnere. Frekvensen af løgn stiger op gennem barndommen, peaker i teenageårene og mindskes så, når vi bliver gamle i den grad, at ældre mennesker lyver med samme frekvens som små børn, siger forskerne.
Ikke alene stiger antallet af løgne, der ryger ud af munden, op igennem barndommen. Det gør evnen til at få andre til at tro på dem også. Til gengæld mister folk løgneevnerne igen, når de bliver voksne.
Læs også: Ny forskning: Ældre søskende har højere IQ
- Vores resultater tyder på, at mens det er relativt nemt at fange gamle mennesker i en løgn, er unge voksne mere succesfulde i forhold til at slippe af sted med det, siger forskerne.
I forhold til, hvor meget det kræver af hjernen at være usandfærdig, er det overraskende, at ingen før har undersøgt frekvensen og effektiviteten af løgn over et helt liv. Forskerne pointerer, at de fleste forbrydelser bliver begået af teenagere og unge voksne.
Derfor mener forskerne, at deres resultater understøtter idéen om, at der må udvikles bedre tests til at undersøge, om unge lyver i kriminalsager.
Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: