Dansk forskning: Kat i hjemmet beskytter nyfødte børn mod astma

Ane Sørensen

376 uger siden

|

06/11/2017
Videnskab
Foto: Shutterstock (modelfoto)
Foto: Shutterstock (modelfoto)
Et nyt studie fra Dansk BørneAstma Center viser, at katte i hjemmet kan forebygge astma hos små børn.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis dit barn vokser op med en kat i hjemmet, kan det have en positiv effekt på dets helbred.

Det populære kæledyr neutraliserer nemlig effekterne fra en genvariant, som normalt fordobler barnets risiko for at udvikle astma.

Det viser et nyt dansk studie fra Dansk BørneAstma Center i Gentofte ved København ifølge Videnskab.dk.

Er der en kat i hjemmet, når barnet kommer til verden, bliver det skyldige gen aldrig tændt. Studiet viser dermed, at et sygdomsgen kan tænde og slukke afhængig af det miljø, som vi befinder os i.

En opdagelse, som professor Hans Bisgaard fra Dansk BørneAstma Center og Københavns Universitet er begejstret over:

- For mig er det kernen i budskabet, for det er en erkendelse i retning af, hvordan sygdom opstår. Det dokumenterer, at der er et samspil mellem genetik og det miljø, du lever i, og i særdeleshed, at det sker helt tidligt i livet, både mens kvinden er gravid, og i hjemmet, hvor det nyfødte barn bor, siger Hans Bisgaard til Videnskab.dk.

Ifølge det nye studie er det kun katte, der dæmper risikoen for astma hos børn med den særlige genvariant, mens hunde ifølge forskerne ikke har den samme effekt.

Det nye studie viser dog ikke nøjagtig, hvad der skal til, før et barn med kat i hjemmet bliver beskyttet mod astma. Der mangler altså mere viden, før man kan sige, at det giver mening at anskaffe sig en kat mod astma.

Et tidligere studie fra Dansk BørneAstma Center har desuden vist, at katte aktiverer et andet gen i kroppen, som udløser børneeksem. Dette gen risikerer altså at blive tændt i forsøget på at slukke for astma-genet. Derudover bemærker forskerne fra Dansk BørneAstma Center, at barnet risikerer at udvikle allergi mod katte, hvilket senere i livet kan udløse astmaanfald.

Det nye studie giver ikke svar på, hvordan kattene påvirker vores gener, hvilket derfor for nu er rent gætværk. Jakob Stokholm fra Dansk BørneAstma Center tror, det kan have noget at gøre med, at katte slæber særlige bakterier og måske svampe eller virus med ind i hjemmet, der kan påvirke vores immunforsvar.

Det kan muligvis også skyldes, at katte påvirker bakterier i menneskekroppen, for eksempel i tarmene.

- Det er selvfølgelig interessant at gå videre med, for hvis vi kan forklare denne her mekanisme, åbner det mulighed for, at vi kan isolere den og bruge den til at forebygge sygdommen, siger Jakob Stokholm, postdoc i Dansk BørneAstma Centers forskningsenhed, COPSAC til Videnskab.dk.

Du kan læse mere om det nye studie lige her.

7-årig pige kom grædefærdig hjem fra skole: Så opdagede mor, hvad lærerne havde gjort