Dette vil sygeplejersker gerne fortælle dig - de må bare ikke

Michael Lauritsen

10 år siden

|

08/05/2014
Underholdning
Sygeplejersker
Foto: Arkiv
En sygeplejerske tager bladet fra munden og fortæller en sandhed eller to om faget.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De er der for dig, når du har brug for det. Med positiv attitude og et par lindrende hænder. Men sygeplejersker er også mennesker. Og de ville fortælle dig en sandhed eller to om jobbet - hvis de bare kunne.

Et indlæg om sygeplejesker, som i skrivende stund er under et døgn gammelt, får nu sociale medier til at gløde.

I fem punkter berettes det hudløst ærligt, hvordan det er at være iført den hvide kittel. Det er Alexandra Scheinfeld - en sygeplejerske fra Philadelphia - der står bag indlægget.

1. Vi græder for dig

- Det kan godt være, sygeplejersker virker som om, de har styr på det hele, når de arbejder hårdt for at passe på dig. Men sandheden er - især efter en særligt hård vagt - at vi græder som pisket over den smerte, du og din familie er udsat for. Nogle gange er presset over at skulle tage sig af dig, mens du er kritisk syg, ikke alene mentalt - men også fysisk hårdt, står der.

Alexandra Scheinfeld pointerer, at kollegerne nogle gange bruger op til 12 timer ad gangen på at skaffe udstyr, løbe efter medicin, gennemføre tests og endda bare holde patienter i hånden.

2. Brug gerne vores skuldre til at græde ved. Men...

Skribenten mener også, at patienter kan være meget uhøflige.

- Vi knokler røven ud af bukserne for at sikre en sikker og effektiv behandling af dig og de andre patienter. Vi forstår, du har forfærdelige smerter, og det sidste, vi ønsker, er at lade dig vente på medicin. Men, hvad du ikke ved, er, at, da du ringede med klokken for 20 minutter siden, stod vi med hænderne begravet hos en patient, der havde gjort i sengen. Da vi endelig kom til din seng med den længeventede medicin, var dine angreb på os om vores kompetencer som sygeplejersker og din påstand om, at vi ikke passer på dig, fuldstændig malplaceret, skriver hun.

Alexandra Scheinfeld skriver videre, at der simpelthen er for travlt til bruge så meget tid på patienterne, som plejepersonalet gerne vil.

3. Ingen ønsker mere end os, at droppet bliver lagt korrekt første gang

Selve behandlingen af patienterne kan også være en svær omgang.

- Tro mig. Når jeg får besked på at lægge et drop på en seks dage gammel baby, er det aldrig min plan at skulle stikke dit barn adskillige gange, indleder Alexandra Scheinfeld.

Hun fortæller, at det kan være en hård oplevelse at stikke forkert.

- Jeg beder for, at jeg kan gøre det så hurtigt og smertefrit som muligt. Få det overstået, så vi alle kan komme videre i målet på at gøre din baby rask. Når vi misser og skal stikke igen, er der ingen, der tager det hårdere end os. Vores selvtillid lider et knæk, og vi føler os slået. Når det lykkes i første forsøg, er det en triumf, forklarer hun.

4. Vi ofrer os for dig

Og sygeplejersker må tilsidesætte egne behov. Alexandra Scheinfeld skriver, at hun ofte må holde sig i flere timer, fordi patienter kommer i første række.

- Vi dropper frokostpauser for at være sikre på, dit drop bliver skiftet, så du ikke får infektioner. Vi kysser vores børn farvel og forsikrer dem, at julemanden vil finde dem, selvom de er hos bedstemor juleaften, fordi mor er nødt til at arbejde. Vi gør det - og mere - med glæde. Selvfølgelig, skriver hun videre.

5. Vi elsker dig

At være sygeplejerske er ikke bare et job. Der er mange følelser i det, skriver Alexandra Scheinfeld i det femte - og sidste - punkt.

- Ja, vi elsker dig. Det er muligt, du er skideirriterende til tider, men når vi er dem, der får lov til at tage os af dig gennem den sværeste tid i dit liv, så gør vi det af kærlighed, pointerer hun.

Alexandra Scheinfeld skriver videre, at der ikke er nogen mængde penge i verden, der gør det værd at arbejde som sygeplejerske. Men, når patienterne går raske ud ad døren, føles det som om, hun har vundet i lotteriet.

- Vi ser vores egen bedstemor i den kamplystne kvinde med demens. Vi ser vores egne venner i den midaldrende mand, der lider af en degenerativ nervesygdom. Og vi ser os selv i kvinden, der modigt kæmper mod kræft. Det er det, der skal til for, at vi kæmper os igennem hver dag, slutter hun.

Alexandra Scheinfelds blogindlæg er delt mere end 150.000 gange på Facebook på under et døgn.