Akutlæger advarer: Disse 7 ting ville vi aldrig selv have i vores hjem

K P

458 uger siden

|

13/03/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mediet Time har spurgt et hold akutlæger, hvilke ting de selv undgår at have i deres hjem, fordi de ved, hvor meget skade de gør på andre.

De fleste ulykker sker i hjemmene og derfor har akutlægerne erfaringer med, hvad der typisk skader både børn og voksne, som kommer ind som patienter på skadestuerne.

Deres svar er følgende:

1) Trampoliner
Der sker rigtig mange skader på børn, der kommer ind med brækkede knogler og beskadigede muskler og led på især overkroppen og halsen. Nogle forældre bilder sig ind, at net rundt om trampolinen mindsker skaderne, men det er falske forhåbninger, siger én akutlæge til Time.

2) Batterier
Især de små flade “knap”-batterier, der er i meget legetøj, i fjernbetjeninger og i musikenheder. Hvis et barn sluger en mønt vil den typisk passere igennem tarmene og ud, men de små knapbatterier kan udskille syre, der kan ætse sig gennem mavesækken og give livslange skader på involde, maven og i halsen.

3) Swimmingpools
Selvom du ikke ejer en ti meter lang og to meter dyb swimmingpool, så har du måske en oppustelig, lille pool fremme om sommeren. Hver sommer ser en af de adspurgte akutlæger desværre, at børn drukner, og derfor skal man lære sine børn at svømme og i øvrigt holde øje med dem hele tiden, hvis der er vand i nærheden.

4) Haveredskaber, folk ikke kan styre
Højtryksrenser og teleskopstiger (stiger der kan foldes ud til fx dobbelt længde). Folk falder ned fra høje stiger og får hovedtraumer eller kommer ind på skadestuen med rifter og sår som følge af højtryksrenseren, som de ikke har kunne styre.

5) Kopnudler
Ja, du læser rigtigt. En af akutlægerne har set så mange brandsår efter kopnudler, som bliver opbevaret i skumbeholdere. Han kalder det en af de mest almindelige kilder til brandsår hos folk, der lige skal have sig et hurtigt mellemmåltid. Enten brænder de sig selv eller også når et af deres mindre børn at række ud efter suppen, som så skolder dem.

6) Gammelt medicin
Især smertestillende, som folk ikke husker at smide ud eller tjekke sidste udløbsdato på. Det giver forgiftninger at spise medicin, der er for gammelt.

7) Højstole til børn
En hel del hovedskader blandt børn sker, fordi barnet kan få fødderne op og sætte af på bordet, når de sidder i en høj barnestol. Det gør, at de falder bagover og slår hovedet ned i gulvet. Hav derfor hellere en lav stol eller en stol, hvor barnet ikke kan nå bordkanten fra og skubbe sig selv bagover. 

Læs også: Magnus ville tage en sidste salto på trampolinen - nu sidder han i kørestol

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: