Det ubehag du oplever, når du spiser glutenholdige madvarer, har ifølge en ny undersøgelse intet med selve glutenproteinet at gøre.
Synderen bag de oppustede maver og den sensitive fordøjelsen er ifølge undersøgelsen i stedet kulhydratet fructan.
Det skriver The Independent.
Kulhydratet findes i kornsorter som hvede, rug og byg, men også i glutenfri mad som artiskokker, asparges, hvidløg, porrer og løg.
Forskere har nu testet glutenproteinet og fructan kulhydratet på 59 testpersoner. Personerne led ikke af glutenallergi, men undgik bevidst glutenholdige madvarer i dagligdagen grundet den øgede risiko for besvær med fordøjelsen.
Over en periode på seks uger spiste samtlige testpersoner tre forskellige müslibarer.
Den første bar indeholdt gluten, den anden indeholdt fructan og den tredje indeholdt hverken gluten eller fructan.
Testpersonerne blev bedt om at rangliste hver bar efter hvor stort et fordøjelsesbesvær, det havde voldt dem.
24 ud af 59 testpersoner oplevede flest problemer ved fructan baren. 22 oplevede problemer ved placeboen, altså bar tre, og kun 13 personer ranglistede glutenbaren som den værste.
Selvom studiet kun tester 59 personer, så er det da værd at overveje, om vi har taget fejl af glutenproteinets bivirkninger. Måske fokus i stedet skal rettes mod fructan kulhydratet og dettes negative effekt på både fordøjelse og oppustethed.
Læs også: Psykolog: Menstruationssmerter er bare en myte, kvinder bruger som undskyldning