Det er ikke bare en klam hobby, men også decideret farligt at pille næse. Sådan lyder advarslen fra dr. Erich Voigt, der er specialiseret i øre-næse-hals-regionen, ifølge Business Insider.
Når du stikker fingeren op i tuden, risikerer du nemlig, at der brister små kar i næsen, så den bliver endnu mere sårbar, end de eksisterende slimhinder allerede inviterer til at være i regionen.
Man ser ofte konsekvensen af dette hos børn, som er notoriske næsepillere; de får oftere næseblod.
Blod og sårskorper er dog ikke det værste, men derimod risikoen for betændelsestilstande eller smitte med multiresistente stafylokokker, hvis dine hænder og negle ikke er fuldkommen rene. Og lad os være ærlige her; de færreste næsepillere vasker hænderne, inden de sniger pegefingeren op i næseboret. Chancen for, at hånden har rørt ved et beskidt sæde i bussen eller et bakteriebefængt dørhåndtag sidst er tværtimod nok større.
Farligt at pille næse
Stafylokokker er særligt farlige i denne sammenhæng, advarer lægen. De ses ofte som årsagen til betændelse I operationssår, men kan i yderste konsekvens også føre til bylder, knoglebetændelse eller endda livstruende infektioner så som blodforgiftning, betændelse i hjertet eller i hjernehinderne (meningitis), ifølge Netdoktor.dk. Det er med andre ord disse typer bakterier, du risikerer at stoppe næsen med, hvis du piller den.
I Danmark er der de seneste år sket en øget forekomst af gule stafylokokker, dvs. af den art bakterier (også kaldet MRSA), der er modstandsdygtige over for meget antibiotika, og det har især været et problem i flere institutioner og på sygehuse.
Ved at pille næse øger man risikoen for at blive angrebet, da man så at sige gnubber bakterier lige ind i slimhinderne og måske endda de små sår, der kan komme i næsen af den knapt så flatterende vane, ifølge Erich Voigt.
Derfor er chiafrø sunde og bør spises dagligt.