Men hvad betyder al den søvnsnak egentlig? Og hvorfor er nogle af os livlige under søvnen, mens andre aldrig siger et kvæk?
Mediet Self har talt med søvnforsker Michael Breus om, hvorfor nogle mennesker taler i søvne - og hvad det egentlig betyder. Han afviser (desværre), at det der bliver sagt om natten kan røbe menneskets dybeste hemmeligheder.
Ifølge Michael Breus er det nemmere at tyde, hvad en søvnsnakker siger, når personen lige er faldet i søvn eller er tæt på at vågne. Det vil sige i begyndelsen og slutningen af søvnen. I den dybere del af søvnen er lydene sædvanligvis blot lyde. Støn, host og mumlen. Men generelt er det altså sort snak, som ikke har noget med personens længsler og drømme og fremtid at gøre.
Et andet fællestræk ved søvnsnak er, at folk som regel ikke kan huske, at de har talt i søvne, når de vågner. Desuden kan stemmen lyde helt anderledes om natten.
Søvnsnak er mest almindeligt blandt børn og mænd, men det kan forekomme hos alle.
Men når det gælder, hvad der bliver sagt, er der desværre ikke så meget snask at komme efter, fortæller søvnforskeren. Hvad folk siger er slet ikke værd at analysere, for ordene er ikke sagt af en 'bevidst person' - det er ren sludder.
- Der findes ingen data, der viser, at søvnsnak kan forudsige noget eller give et vindue ind til den sovende persons underbevidsthed eller lignende, siger Michael Breus til Self.
Til gengæld kan søvnsnak være et tegn på, at personen oplever søvnmangel, tilføjer han. Derudover kan stress, depression, træthed, akohol og feber medvirke til snakkeri om natten.
Ifølge Michael Breus er løsningen på dårlig søvn, at man skærer ned på alkohol, koffein og stress før sengetid. Deler du seng med en søvnsnakker? Så gælder det bare om at skaffe nogle gode ørepropper.
Hvis du ikke ved, om du taler i søvne, så findes der flere gode apps, blandt andet denne app, som optager dine monologer i de sene nattetimer.