Du har bænket lillemanden i den høje stol og har grøden klar, som du forsøger at få ham til at spise ved at stikke skeen i munden på ham, mens du gør alt for, at hans små hænder holder sig væk. Og du stopper helst ikke projektet, før end skålen er tom. For mange familier er denne fremgangsmåde lig med skrigende børn, konflikter og trætte forældre.
Men sådan behøver det ikke at være. Der findes nemlig alternativer til den klassiske "babyfordringsmodel", fortæller specialist i børneernæring Patricia DeCosta og journalist Lærke Morell til Dagens.dk. De to kvinder, der begge er mødre, er på banen med en ny bog med navnet "Jeg kan godt selv - en introduktion til baby-led weaning". Baby-led weaning (BLW) kan oversættes til dansk med babystyret madtilvænning.
Læs også: Advarsel til forældre: Vintertøj gør autostole til rene dødsfælder
En god og sjov oplevelse for barnet
Bogen er den første af sin slags på dansk og handler om BLW-metoden, som går ud på, at overgangsperioden (når babyen går fra flaske/amning over til rigtig mad) er en tid, hvor barnet får lov at smage, føle, lege og eksperimentere med maden i dens naturlige form - uden forventninger og pres fra forældrenes side.
Grundtanken er, at forældrene lader deres børn - fra de er ca. seks måneder gamle - spise den samme mad som resten af familien, og det er barnet selv, der vælger, hvad han/hun har lyst til at tage op og putte i munden ud fra det, der bliver serveret. Kort sagt man springer stadiet med ukendelig mos, grød og tvangsfodring over og springer direkte ud i almindelig mad med smagsnuancer, forskellige farver og teksturer - blot i mindre mængder og stykker, der er til at håndtere for babyhænder.
- BLW-metoden kræver, at barnet selv kan sidde, holde hovedet og tage mad i hænderne. Som forælder bestemmer du menuen, men du blander dig ikke i, hvad barnet vælger at spise. Det er vigtigt, at barnet ikke er alt for sulten ved måltidets start, da det nemt giver utilfredshed. Det skal være sjovt for barnet og en god oplevelse, siger Lærke Morell, der pointerer, at barnet sideløbende skal have bryst eller flaske, til Dagens.dk.
Læs også: Dit nummer i søskenderækken afslører: Sådan er du
Mindre risiko for kræsne og overvægtige børn
Ifølge bogens forfattere giver metoden en positiv introduktion til spisning, som kan påvirke barnets vaner og attitude til mad resten af livet.
- Der er masser af fordele ved BLW. Forskning viser, at BLW-børn er mindre overvægtige og mindre kræsne. Ved at lade barnet spise til, det selv stopper, får han/hun selv en ide om mæthed. Og jo flere smagsindtryk barnet får, jo mindre kræsent bliver det. Oven i kommer at barnet undgår dårlige oplevelser med mad, fordi der ingen tvang er. Og et ekstra plus er, at man ikke behøver at bruge tid på at lave særlig babymad til barnet, forklarer Lærke Morell, der dog også godt kan komme i tanker om et par ulemper ved BLW:
- Det sviner en del, så er det er en god ide med en klud eller en hund. Og du skal som forældre vænne dig til barnets lyde, når den ofte utyggede mad kommer langt tilbage i munden, og der kommer en slags bræklyd, men det er en naturlig refleks, der hjælper maden op igen. Der er naturligvis også fordomme omkring BLW, fx at man skal blive ved med at amme sit barn, efter det er blevet seks måneder, hvilket er blevet meget unormalt.
Læs også: Seks ting kun drengemødre forstår
Glad mor: Min lille søn er vild med hvidløg og pesto
En af de forældre, der har prøvet BLW, er jurist Gerd Munch-Christiansen fra Odense, som er mor til en lille dreng, der i dag er knap 15 måneder.
- Det var ikke planlagt, men da min søn var omkring seks måneder og skulle begynde på skemad, nægtede han at spise det, han vendte simpelthen hovedet den anden vej. Men så hørte jeg om BLW fra en bekendt, og så lod jeg ham spise selv, og det ville han rigtig gerne, siger Gerd Munch-Christiansen til Dagens.dk og uddyber:
- I starten suttede han mest på maden og sugede næring ud af det, men det gør ikke så meget, når man bliver ammet eller får flaske ved siden af. Langsomt begyndte han at tygge maden, og jeg præsenterede ham for al slags mad. Han blev og er stadig helt vild med hvidløg, pesto og andre ting med smag. Og hvis der var noget, han spyttede ud og ikke ville spise, så prøvede jeg bare igen et stykke tid efter.
Odense-moren blev så positiv over BLW, at hun har lavet en Facebookgruppe og en blog om sine erfaringer med sønnen.
Læs også: Tjek, hvad dit barn må hedde: Fx Viking, Sok, Fjolla eller Musling?
BLW spreder sig i Danmark
Der findes ikke dokumentation for, hvor mange danske forældre, der benytter sig af BLW-tilgangen, som blev introduceret af den engelske sundhedsplejerske Gill Rapley i 2008. Siden da er flere danske Facebookgrupper og blogs om emnet sprunget frem.
I løbet af de få år, som den største, danske facebookgruppe "Baby-led weaning DK" har eksisteret, har antallet af medlemmer været stærkt stigende og tæller på nuværende tidspunkt knap 2500 personer - mod ca. 1500 personer for et år siden.
- Udover alle dem, der med i en facebookgruppe eller kender metoden, findes der formentlig også en del familier, der benytter sig af BLW uden at vide det. De gør det bare på deres egen måde, vurderer Lærke Morell overfor Dagens.dk.