Revolutionerende kræftmedicin godkendt i Europa

K P

|

24/06/2015

Dagens topnyheder

Kræftmedicinen nivolumab (Opdivo) blev tirsdag godkendt til brug i europæiske lande. Det skriver Dagens Medicin i Norge. 

Medicinen er tiltænkt hudkræftspatienter, som ikke kan opereres, eller hvor kræften har spredt sig.

Medicinen kaldes også for PD-1-hæmmere, som går ind og hjælper kroppen med selv at bekæmpe sygdommen, og resultaterne af de tests, der har været med stofferne har været så gode, at man har stoppet forsøgsperioden tidligere end ventet.

Det er EU-kommissionen, der er det største administrative organ i EU-samarbejdet, der har godkendt medicinen, og det betyder, at den nu også bør blive godkendt i Danmark.

Læs også: Gennembrud i behandlingen af kræft: Nye stoffer får kroppen til at bekæmpe cancerceller selv

Kommer til Danmark ved årsskiftet
Europa-Kommissionen har endnu ikke udstedt markedsføringstilladelse til medicinen, men det forventes at ske i eftersommeren.

Når tilladelsen kommer, skal det først afklares i KRIS, et koordineringsråd under Danske Regioner, hvem der skal tilbydes medicinen – fx om det skal være en standardbehandling, og derudover hvad prisen skal være på den, samt om det er et præparat, der skal have tilskud.

Sundhedsstyrelsen forventer derfor, at vi i Danmark skal henimod årsskiftet, før medicinen vil være almindeligt tilgængelig.

I Norge regner myndighederne med, at medicinen kan købes fra om 30 dage til enkeltpatienter, der søger om den via producenten, mens medicinen herhjemme formodentligt vil være tilgængelig for samme type patienter i løbet af efteråret.

OPDATERING:
Efter henvendelse fra medicinalvirksomheden Bristol-Myers Squibb, som står bag den netop godkendte medicin, kan vi oplyse, at firmaet regner med, at medicinen allerede kommer på hylderne i Danmark fra august af.

Dermed forventes det, at medicinen i første omgang bliver tilgængelig for patienterne via deres onkologiske afdelinger fra august af. KRIS beslutter nu, om medicinen skal tilbydes som en standardbehandling til patienterne, som en fast procedure i et forløb med advanceret modermærke- og hudkræft fremadrettet.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: