For lidt eller dårlig søvn, en travl hverdag eller dårligt indeklima er som regel de syndere folk peger på, når de skal finde årsagen til deres hovedpine. Men vidste du, at din kost også kan være skyld i voldsomme hovedsmerter? Det skriver Nordjyske.
Forklaringen på, at nogle madvarer kan udløse hovedpine og sågar migræne skyldes molekylerne, som findes i maden, lyder det fra professor i neurologi Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet.
Selvom der mangler viden om sammenhængen mellem kost og hovedpine, så hører professoren ofte fra sine patienter, at visse madvarer synes at udløse smerterne.
- Alle fødevarer, der indeholder nitrater, kan teoretisk være med til at udløse migræne. Nitrater findes for eksempel i forarbejdede kødprodukter fra supermarkedet som bacon eller saltkød, siger Messoud Ashina til Nordjyske og tilføjer rødvin og øl som andre store syndere.
Det anbefales også, at folk med hang til ost, holder igen, hvis de døjer med hovedpine. Det gælder især med stærk og lagrede ost, der indeholder tyramin, som er en kendt migræneudløser.
Men tyramin findes også i røget fisk, marineret sild og hængt oksekød.
Desværre kan chokolade også give hovedpine på grund af det høje sukkerindhold, som kan sende blodsukkeret på en rutsjetur, men også som følge af stoffet phenylethylamin.
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: