Ny undersøgelse: Selv nikotinplastre er farlige for fostre

Lotte Gyldenvang

|

02/09/2014
Ny forskning viser, at brug af nikotinpræparater under graviditeten øger risikoen for at føde et barn med ADHD.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det har længe været kendt, at rygning er skadeligt for fostre. Nu viser forskning fra Aarhus Universitet, at børn af mødre, der bruger nikotinplastre under graviditeten, oftere får ADHD end andre.

Hvis man ryger under graviditeten, er der ifølge den nye forskning 83 procent højere risiko for, at barnet udvikler ADHD end børn af ikke-rygere.

Læs også: ADHD-medicin kan øge børns risiko for hjerteproblemer.

Hvis du synes, det er svært at droppe smøgerne under graviditeten, bør man ifølge forskningsresultaterne overveje det en ekstra gang, hvis man som gravid gør brug af nikotinpræparater.
Undersøgelsen viser nemlig også, at brug af nikotinplastre - og tyggegummi øger risikoen for, at barnet udvikler ADHD. Risikoen svarer til den, man finder hos børn af en ryger-mor.

Bedre end cigaretter

Alligevel er det dog bedre at gøre brug af nikotinpræparater end at ryge.

- På nuværende tidspunkt må vores råd være at gravide forsøger helt at droppe nikotin. Men hvis det virkelig er svært at undvære, er nikotinplastre - og tyggegummi bedre end cigaretter, når man udelukkende kigger på fødselsvægten, siger Carsten Obel, professor og ph.d. ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen, til Dagens.dk.

Han forklarer, at børn, hvis mødre har røget under graviditeten, har større risiko for at blive født for tidligt og veje for lidt.

Læs også: Jordmoder slår alarm: Gravide går på kur for at få "slanke" børn

- Vores undersøgelser viser, at kvinder der ikke ryger, men bruger nikotinpræparater, får børn med en fødselsvægt, der svarer til ikke-rygeres børn. Så selv om vi ikke kan sige noget endegyldigt om en årsagssammenhæng mellem nikotin og ADHD, vil jeg råde til, at man som ryger, der ikke kan undvære nikotin, går over til nikotinpræparater allerede inden graviditeten. Det er uden tvivl bedre for barnet at blive født med en normal fødselsvægt, siger Carsten Obel.

Læs også: Gravid model ryger og drikker, fordi barnet er en dreng

Til undersøgelsen har Aarhus Universitet samlet data fra 84.803 danske børn født i perioden 1996 til 2002. Forskerne har fulgt de mange tusind børn indtil 2011 med fokus på, om de blev diagnosticeret eller behandlet for ADHD. Blandt de 84.803 børn var der to procent, som fik ADHD. Det er ifølge Carsten Obel oftest ved skolestart, at man bliver opmærksom på ADHD problemer.