P-piller er sandsynligvis den mest omdiskuterede form for prævention. For selvom den daglige pille ganske vist beskytter effektivt mod graviditet, så har mange kvinder i tidernes løb berettet om negative bivirkninger. Herunder hovedpine, kvalme, uren hud og blodpropper.
Men nu viser et spritnyt studie fra Sverige, at effekten af p-piller på kvindekroppen kan være langt værre og mere omfattende end hidtil antaget.
Det viser forskning fra Karolinska Institutet og Stockholm School of Economics ifølge en pressemeddelelse fra Karolinska Institutet i Stockholm.
- Selvom det estimeres, at godt 100 millioner kvinder verden over tager p-piller, så ved vi overraskende lidt om deres effekt på kvindernes helbred, fortæller professor Angelica Lindén Hirschberg fra Karolinska Institutet i pressemeddelelsen.
Hirschberg har stået i spidsen for den nye undersøgelse om kvinders livskvalitet og depression i forbindelse med indtagelsen af p-piller. 340 raske kvinder mellem 18 og 35 år deltog i forsøget.
I tre måneder fik kvinderne enten p-piller med etinylestradiol og levonorgestrel, som er almindeligt i p-piller i de fleste lande, eller virkningsløse placebo-piller. Hverken forskerne eller forsøgskvinderne var klar over, om de tog de falske eller ægte p-piller.
Efter tre måneder kunne forskerne drage en ubehagelig konklusion: Kvinderne, som fik de rigtige p-piller, havde en 'markent lavere' livskvalitet end dem, der fik placebo-piller.
Kvinderne, som havde taget p-piller i tre måneder, blev påvirket negativt, når det kom til deres humør, følelsen af velvære, selvkontrol og energi.
- Vi vil ikke have kvinderne til at stoppe med at bruge p-piller på baggrund af vores resultater, men hvis en kvinde er bekymret over de negative bevirkninger på humør og livskvalitet, så bør hun tale med sin læge. Der kan være bedre alternativer for hende, siger Angelica Hirschberg til The Independent.
- Alle typer præventionsmidler med hormoner har fordele og ulemper. Resultatet af undersøgelsen giver ny viden og kan særligt være vigtigt for kvinder, som tidligere har oplevet negative virkninger på humøret og livskvaliteten, tilføjer hun.
Niklas Zethraeus, som også står bag undersøgelsen fra Karolinska Institutet, fortæller i pressemeddelelsen, at resultatet af undersøgelsen bør få opmærksomhed.
- Det er noget, der bør tages hensyn til, når der udskrives recepter på p-piller, og når man vælger et præventionsmiddel, siger han.
Kan forskningsresultatet få dig til at droppe p-pillerne? Deltag i debatten på Facebook.
11-årige Michelle får sin menstruation: Et par uger senere kalder hun på sin mor fra badeværelset