Ny forskning: For meget mælk kan forkorte livet

Nils Würtzenfeld

405 uger siden

|

15/02/2017
Sundhed
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Svenske forskere hævder, at et højt indtag af mælk medfører en øget risiko for tidlig død. Forkert lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Drikker man for meget mælk, har man risiko for at dø tidligere.

Dette er konklusionen på et nyt svensk studie foretaget blandt 106.000 midaldrende mænd og kvinde i Uppsala, Västmanland og Örebro. Det skriver Aftonbladet.

- Vores nye forskning styrker hypotesen om, at et stort forbrug af mælk øger risikoen for tidlig død ved at forårsage en – for kroppen – skadelig og kronisk inflammation – især hos kvinder, lyder det fra professor Karl Michaelsson ved Uppsala Clinical Research Center.

Sammen med forskere fra Uppsala Universitet og Karolinska Instituttet har Karl Michaelsson fået undersøgelsen offentliggjort i American Journal of Epidemiology.

Studiet følger op på en tidligere undersøgelse fra 2014, også fortaget af Karl Michaelsson, hvor man også dengang konkluderede, at mælkedrikkere ikke har bedre beskyttelse mod frakturer, men derimod har en større risiko for at dø i en tidlig alder.

Ifølge begge undersøgelser er en mulig forklaring på problematikken, at mælk indeholder lactose, der bliver til galaktose, når det ender i vores krop.

Og netop galaktose er i flere dyreforsøg blevet mistænkt for at forårsager såkaldt oxidativt stress, betændelse samt for tidlig ældning og død.

Men hos Landbrug & Fødevarer er man langt fra enig i det svenske studie, som den danske fødevareorganisation i en pressemeddelelse affærdiger som mangelfuldt.

- Undersøgelsen lider under en række åbenlyse svagheder og koblingen mellem mælkeindtag og øget dødelighed er adskillige gange blevet afvist af store, internationale studier, lyder det fra Landbrug & Fødevarer, der fastslår, at der ikke er nogen sammenhæng mellem, hvor meget mælk, du drikker, og hvor tidligt, du dør.

- Den svenske undersøgelse er baseret på samme tal, som den svenske forsker Karl Michaëlsson kom med i 2014, så der er intet nyt under solen. Han har alene tilføjet lidt flere tal om indtaget af frugt og grønt, siger Merete Myrup, der er ernæringschef for Mejeri hos Landbrug & Fødevarer.