Medicinsk cannabis er langsomt ved at blive mere populært i Danmark.
Nu har amerikanske forskere fundet ud af, at medicinsk cannabis har positiv indflydelse på hjernen i en sådan grad, at det har fået mange patienter til at droppe deres almindelige medicin, herunder antidepressiv medicin, skriver videnskab.dk.
Udmeldingen kommer efter et lille pilotforsøg, der er et led i en langt større undersøgelse af medicinsk cannabis ved Harvard Medical School, som ledes af Staci Gruber, der er lektor i psykiatri.
Foreløbige resultater af undersøgelsen viser, at 11 brugere af medicinsk cannabis efter tre måneder viste en øget hjerneaktivitet og var langt hurtigere i andre test end de øvrige testpersoner.
Patienterne i forsøget havde ikke rørt cannabis nogensinde eller holdt sig fra det i mindst 10 år, da de deltog i studiet, og samlet set føler patienterne sig mere friske og fri for smerter.
Det er vigtigt, at der skelnes mellem medicinsk cannabis og cannabis til at ryge sig skæv med. Medicinsk cannabis gør ikke brugeren skæv, da medicinen ikke indeholder det psykoaktive stof THC, men i stedet stoffet CBD, der virker beroligende.
Undersøgelsen viste, at patienterne efter tre måneders brug havde sænket deres indtag af anden medicin, blandt andet antidepressiv medicin, med 15 procent. Kroniske patienter, der dagligt tog smertestillende medicin, havde ligeledes sænket deres forbrug af smertestillende med 42 procent.
Det er i tråd med tidligere amerikanske undersøgelser, hvor der i stater med tilladt brug af medicinsk cannabis bruges færre penge på anden medicin, hvor der i øvrigt også er færre dødsfald fra eksempelvis overdoser med smertestillende medicin.
Forskerne er endnu ikke klar til at råde patienter til at droppe de almindelige piller til fordel for medicinsk cannabisolie, men der er ingen tvivl om, at forskerne ser et potentiale i den måde, cannabis aktiverer hjernen på.
- Patienterne føler, at de har det bedre, og de er bedre til at udføre funktioner i forreste del af hjernen, som er særlig påvirkelig ved udsættelse for cannabis. Det her er virkelig forbedringer, som viser, at stoffer i cannabis muligvis forbedrer kognitive evner, siger Staci Gruber.
I Danmark blev en aftale om en ny forsøgsordning med medicinsk cannabis indgået af en række partier sidste år. Den træder i kraft 1. januar 2018 og betyder, at flere patientgrupper får mulighed for at få udskrevet cannabis som smertestillende medicin - blandt andet patienter af kræft, multipel sclerose og rygmarvsskader.
Om medicinsk cannabis bliver lovliggjort på permanent basis, skal resultaterne af forsøgsordningen afgøre.