Ny chokerende undersøgelse: Alkohol kan give hele syv slags kræft

admin

438 uger siden

|

27/07/2016
Alkohol er en flydende dræber, ifølge et nyt studie.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Et glas rødvin er sundt. Det er en øl måske også i ny og næ. Vi har alle hørt de mange forskellige fremlægninger af, hvad et moderat indtag af alkohol er godt for eller ikke godt for.

Men vi skal til at vågne op, mener forsker i forebyggende og social medicin ved Otago Universitet i New Zealand, Jennie Connor, der har forsket i alkohol og kræft.

Hun har gennemgået en lang række studier om alkohol, og hun har dårligt nyt til os: Alkohol øger stensikkert risikoen for at få kræft i svælget, strubehovedet, endetarmen, leveren, spiserøret, tyktarmen, og brysterne.

- Der er stærke beviser på, at alkohol forårsager kræft syv steder i kroppen og sandsynligvis flere steder, konkluderer hun således i studiet.

Hun uddyber, at alkoholrelaterede kræftformer på disse steder alene kan skønnes at udgøre 5,8 % af alle kræftdødsfald på verdensplan (svarende til en halv million dødsfald).

Læs også: Fem tegn på kræft, vi ofte ignorerer

Alkohols indvirkning på kræft er mere kompliceret end eksempelvis rygning er det på lungekræft, men det er sikkert og vist, at jo mere man drikker, jo højere er risikoen for at få kræft. Selv et moderat indtag af alkohol øger risikoen, mener Jennie Connor ud fra sine resultater.

Hun benytter derfor sit studie til at slå et slag for, at der målrettes kampagner mod den brede befolkning frem for eksempelvis udelukkende alkoholikere eller folk, der drikker mere end det anbefalede.

Hun peger derudover også på, at alkoholindustrien har haft held med at påvirke vores syn på alkohol i årevis, og at resultatet er, at vi tror, at moderat indtag af alkohol ligefrem er sundt.

Læs også: Gennembrud i kræftforskning: Forskere tættere på en kræft-vaccine

Selvom nogle studier viser, at alkohol kan være godt i sammenhold med eksempelvis hjertekarsygdomme, så mener hun ikke, at de syv kræftformer, hun nævner i sit studie, er de eneste steder på kroppen, alkohol har en negativ effekt – og siger dermed også, at fremtidige studier formodentligt vil vise, at alkohol er endnu mere skadeligt, end man tror i dag.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: