Langt fra ufarlige: P-piller og hormon-prævention gør kvinder deprimerede

Ninna Andreasen

433 uger siden

|

29/09/2016
Kvinder skal oplyses bedre, mener en professor.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

For at undgå at blive gravide eller mindske smerter ved menstruation begynder mange kvinder at tage P-piller, minipiller eller får hormonspiral.

Men det øger risikoen for depression voldsomt, og jo yngre kvinderne er, jo større er risikoen for at få psykiske bivirkninger af at bruge hormonel prævention. Det skriver Politiken.

Et nyt stort dansk studie blev offenliggjort onsdag. Ifølge studiet får en ud af 100 teenagepiger mellem 15 og 19 år hvert år den første recept på depressionsmedicin. Er man på hormonel prævention, er risikoen endnu større. 1,8 teenagepiger ud af 100 på hormon-prævention får også hvert år medicin mod depression.

Det er en øget risiko for depression på 80 procent.

- Det bør kvinder vide, så de kan træffe deres valg på et oplyst grundlag, siger professor Øjvind Lidegaard, der arbejder på Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet og er en af verdens førende eksperter i p-pille-sikkerhed.

I studiet har forskerne fulgt over en million danske kvinder mellem 15 og 34 år mellem 2000 og 2013. Forskerne har sammenholdt data fra lægemiddelregisteret og det psykiatriske centralregister. Derefter har de kortlagt, hvor mange kvinder, der får diagnosen depression eller recept på depressionsmedicin, efter de er begyndt at bruge hormonel prævention.

Kvinder i aldersgruppen har 40 procent risiko for at blive deprimerede seks måneder efter, de er begyndt at tage p-piller, har fået hormonspiral eller andre hormonelle præventionsformer.

Ifølge professoren skyldes det, at præventionen indeholder to kunstige kønshormoner, som svarer til kvindens egen østrogen og progesteron. I teenagealderen er mange kvinder i forvejen følsomme for store ændringer i hormonerne. Lægemidlerne går ind og påvirker de samme centre. Hos nogle kvinder resulterer det i depression.

Forskerne ønsker ikke at skræmme kvinder fra at tage p-piller og anden hormonel prævention. De fleste har ikke problemer. Men nogle bliver påvirket negativt.

- Vi har jo kun data på de, der ender med lægehjælp i form af antidepressiv medicin eller kontakt med psykiatrien. Derfor er der et mørketal for kvinder, hvor stemningslejet præges negativt fra præventionsmedicinen, men som ikke får lægehjælp. Så det reelle tal for negativ påvirkning fra den hormonel kontraception kan derfor være større, end studiets tal viser, siger Øjvind Lidegaard.