Flere kræftpatienter fik behandling til tiden i 2014 i forhold til året før, viser en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.
Samtidig blev 16.000 flere forløb sat i gang. En stor gruppe af disse patienter indgår i skræddersyede kræftpakkeforløb, og de nye tal viser, at flere patienter gennemfører pakkeforløbene til tiden.
Sidste år kom 77 procent af patienterne igennem et forløb mod 72 procent i 2013.
I Kræftens Bekæmpelse glæder direktør Leif Vestergaard Pedersen sig over den samlede fremgang fra det ene år til det andet. Men han er skuffet over, at det ikke har været muligt at fastholde den positive udvikling i 2014.
- Alle ved, at der knokles på landets hospitaler, og det har også givet gode resultater. Men desværre er der stadig skuffende mange patienter, der venter for lang tid på at komme i behandling, siger han i en kommentar til tallene.
- Over 7000 kræftramte danskere har ikke fået behandling indenfor den tidsramme, som Sundhedsstyrelsen har fastsat. Det er alt for mange syge danskere, der venter for længe. Og det bliver vi nødt til at gøre bedre, når vi nu ved, hvor vigtigt det er med en hurtig kræftbehandling.
Kræftens Bekæmpelse opfordrer regionerne til en særlig fokuseret indsats på de områder, hvor der ikke skabes bedre resultater for patienterne.
Bent Hansen, formand for Danske Regioner, medgiver, at regionerne skal blive bedre.
- Det går i den grad den rigtige vej, og der afsættes stadig betragtelige midler til området. Men vi er ikke i mål, for der er stadig for store regionale forskelle i behandlingen, og flere skal igennem et pakkeforløb til tiden, siger Bent Hansen.
De hurtige pakkeforløb har betydning for overlevelsen, og en anden opgørelse fra Statens Serum Institut har netop vist, at flere og flere kræftpatienter i perioden 2011-2013 var i live henholdsvis ét og fem år efter, at de havde fået diagnosen.
Andelen er steget med cirka 10 procentpoint siden årtusindskiftet, og for kvindernes vedkommende lever næsten otte af 10 nu et år efter, at de har fået konstateret cancer.
Sidste år blev der igangsat 121.763 kræftpakkeforløb, og det var over 16.000 flere forløb end året før.
Omkring 33.000 danskere får hvert år konstateret kræft.
/ritzau/