Flåtbid: Hvis du opdager dette udslæt, skal du søge læge med det samme

Kristine Bugbee

|

21/07/2015
Små blodsugende flåter kan smitte med den farlige sygdom borrelia, som kan være svær at komme over.

Dagens topnyheder

Flåtbid kan være meget farlige. Det er vigtigt at opdage de tidlige tegn, da infektionen i værste tilfælde kan føre til lammelser, gigt og forstyrrelser i hjerterytmen.

De færreste opdager flåterne, mens de sidder på kroppen, og derfor gælder det om at spotte symptomerne, skriver The San Francisco Globe.

Den amerikanske mor Karen har lavet en stausopdatering, som er blevet populær på Facebook, efter at hun opdagede, at hendes søn havde udslæt flere steder på kroppen. Hun søgte lægehjælp med det samme, og det reddede ham formentlig fra en lang og hård kamp med borrelia.

Derfor advarer hun nu andre forældre om at holde øje med deres børn, efter at de har leget i græs, som er flåternes gemmested.

Det mest almindelige tegn på sygdommen er et kløende udslet, som spreder sig omkring området, hvor flåten har suget blod fra.

Flåtbid - hvordan ser det ud?

Infektionen kan genkendes på mønsteret, som ofte er en stor cirkel rundt om et rødt mærke.

 

flåtbid

 

Men det er ikke altid, at flåtbiddet udvikler sig til et synligt udslæt, og derfor skal man være opmærksom på andre symptomer - herunder træthed, sløvhed, feber og ømme led, forklarer læge Bo Chawes til Søndagsavisen.

- Sygdommen har tre stadier. Det første stadie er udslæt, hvilket er det, vi ser oftest. Herefter følger lammelser i ansigtet, sygdommens andet stadie, der også i sjældnere tilfælde kan resultere i gigt og forstyrrelser i hjerterytmen. Jeg har dog aldrig oplevet stadie tre hos børn, hvor der er kroniske hudforandringer og kroniske gigtproblemer.

Han tilføjer, at det kun er omkring fem procent af danske flåter, der er smittebærere af borreliose, og derfor er der ingen grund til panik:

- Man skal ikke have fjernet alle flåter på skadestuen. Hold øje med et flåtbid i dagene efter for tegn på udslæt og vær så i øvrigt opmærksom på de andre symptomer. Hvis man oplever symptomer på borreliose, så skal man omgående kontakte lægen. Sygdommen er let at behandle i de første stadier med antibiotika, og børn over otte år skal ikke indlægges for det, siger Chawes.

Kuren mod borreliose er antibiotika.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: