Hvad sker der med kroppen, når du sover for lidt?

Peter Mathiasen

|

25/08/2014
Sundhed
Hvorfor har jeg problemer med at sove
Foto: Shutterstock
Du bruger godt en tredjedel at dit liv i sengen, under dynen og med hovedet på puden.

Dagens topnyheder

Og det er der en særlig grund til. Søvn er enormt vigtigt for, at vi mennesker kan fungere ordentligt. Men hvad sker der med kroppen, når vi sover? Og hvad sker der, hvis vi sover for lidt? Dagens.dk har lavet en liste over ting, der kræver søvn for at fungere optimalt.

Søvn er godt for din hukommelse
Det er vigtigt at få nok søvn, ellers kan du få svært ved at huske og lagre ny viden. Hjernen bearbejder og tilegner sig ny viden under den dybe REM-søvn, og så hvis man ikke sover dybt og længe nok, kan du få problemer med at huske selv de mindste ting.

Søvn gør dig bedre til at løse opgaver
Hvis du ikke få sovet nok, kan du få svært ved at koncentrere dig. Du får også sværere ved at træffe de rigtige beslutninger. En trær krop og hjerne er desuden tilbøjelig til at slå over på autopilot, og dette er med til at gøre dig mindre kreativ, når du står over for at skulle løse opgaver. Desuden laver du ikke så mange fejl, hvis du er fuldt udhvilet.

Dit humør er bedre, hvis du sover godt
Du kan opleve store humørsvingninger. Måske bliver du mere anspændt og bekymret. Din risiko for at udvikle en depression stiger også markant i forhold til personer, der sover tilstrækkeligt. Og da både bekymringer og depression gør det sværere at sove, kan du komme ind i en ond cirkel.

Læs også: Kære storbørnsforældre

Din dømmekraft bliver sløret, hvis du ikke er udhvilet
Du får svært ved at tolke situationer korrekt og dermed handle på den mest hensigtsmæssige måde. Det betyder samtidig, at du sjældent selv er klar over, hvor galt det står til. Du føler dig skarp, men det er bare et udslag af din halvdårlige dømmekraft. Det er vigtigt at huske dig selv på, f.eks. i trafikken eller på jobbet.

For lidt nattesøvn giver mindre sex
Både mænd og kvinder mister lysten til sex, hvis de sover for lidt. Manglende nattesøvn dræner dig for energi og gør dig både træt og anspændt. Og så udebliver lagengymnastikken.

Søvn er godt, hvis du vil holde styr på vægten
Personer, der sover mindre end seks timer om natten, har en markant højere risiko for at blive overvægtige end dem, der får 7-9 timers søvn. Når vi sover i kortere tid, nedsættes produktionen af hormonet leptin, der styrer vores appetit. Samtidig stiger produktionen af hormonet ghrelin, som stimulerer vores sult. Og så er det især kalorietunge fødevarer med fedt og kulhydrater, vi får trang til. Din krop vil mangle energi og styrke, når musklerne ikke har fået lov til at hvile. Du reagerer også langsommere end normalt. Det gælder både i forhold til sport og hverdagens fysiske opgaver.

Læs også: 5 naturlige råd til færre rynker

Søvn bekæmper stress
Hvis du sover for lidt, vil mængden af stresshormoner vokse frem for at forsvinde. Det kan blandt andet resultere i et for højt blodtryk.

Skønhedssøvnen findes!
Hvis du ikke sover nok, bliver din hud gusten at se på, du får flere linjer og mørke rande under øjnene. Søvn er nemlig nødvendigt for at opbygge både hud og væv.

Søvn styrker dit immunforsvar
Søvn har stor betydning for, hvor effektivt immunsystemet reagerer på infektioner. Hvis man ikke sover nok, bliver t-cellerne svækket, og så er der større risiko for at blive forkølet og få influenza. Derfor gælder det om at sove så meget som muligt, når du er syg.

Læs også: Ups: Her er vores største sex-bommerter

Søvn styrker dit generelle helbred
Hvis du går igennem en længere periode, hvor du ikke får sovet nok, kan det være farligt for dit helbred. Søvnen har nemlig indflydelse på nervesystemet, der er med til at styre blodtryk og puls. Under normal søvn falder blodtrykket, og det samme gør pulsen, så hvis du ikke sover nok - eller får nok sammenhængende søvn - aktiveres hjernen mere, og så stiger både blodtryk og puls i stedet for at falde til hvilkeniveauet. Dette kan også være en del af forklaringen på, at personer, der lider af søvnforstyrelser, ofte har hjerteproblemer, og den manglende eller usammenhængende søvn skader også kroppens evne til at regulere blodsukkeret, og det øger risikoen for diabetes.