Der er god grund til at spænde kyskhedsbæltet, hvis din partner har et forkølelsessår ved munden. Du risikerer nemlig at blive smittet med herpes mellem benene.
To ud af tre har herpesvirus, skriver det norske kvindemagasin KK på baggrund af verdenssundhedsorganisationen WHO's undersøgelser.
Herpes findes i to udgaver, HSV-1 og HSV-2, førstnævnte giver forkølelsessår ved munden, mens sidstnævnte forårsager sår og blærer på kønsdelene. Begge herpesvirusser kan opstå på mund og i underliv.
Årsagen til så mange døjer med herpes, skyldes især at folk med mundforkølelsessår dyrker oralsex og derved krydssmitter deres partner med HSV-1 på kønsdelene.
På verdensplan har over 140 millioner mennesker mellem 15 og 49 år HSV-1 i underlivet ifølge WHO. Kvinder får typisk sår på kønslæberne, rundt om skedeåbningen og på livmoderhalsen, mens mænd rammes på penishovedet og forhuden.
Læger verden over oplever flere patienter, der henvender sig for at blev testet for herpes. Også i Norge har man bemærket interessen for at blive teste forklarer daglig leder ved Sex og Samfund i Oslo, Tore Holte Follestad.
- Mange ser det at få herpes som livets store nederlag, men det er så udbredt, at de fleste har det eller vil få det, men det er alligevel ikke alle, der får herpesudbrud, siger han og påpeger, at mange ikke aner, at de er smittede, til KK.
Har du først fået herpesvirus, har du det resten af livet. Smittede personer kan få alt fra ingen til mange udbrud.
Kondom kan beskytte mod virus på kønsdele, men du kan sagtens få herpes ved at kysse en, som har et herpesudbrud.