Der er ingen tvivl om, at lakrids er en af danskernes favoritter, når skålen med fredagsslik skal fyldes.
Desværre tyder noget på, at lakrids ikke er helt ufarlig.
Nu advarer Hjerteforeningen på baggrund om, at selv små mængder kan give store problemer med blodtrykket.
Ifølge foreningen lader det til, at helt ned til blot tre-fire lakridspastiller dagligt kan få blodtrykket til at stige til farlige højder.
Det er velkendt fra den videnskabelige litteratur, at rålakrids – altså selve lakridsekstrakten – kan bevirke forhøjet blodtryk. Men i et helt et nyt forsøg vil Ulla Overgaard Andersen, dr. med og overlæge på Holbæk Sygehus, støttet af Hjerteforeningen undersøge den lakrids, som danskerne møder ude i virkeligheden. Nemlig den lakrids, man kan købe på tankstationer, i supermarkeder og i bland-selv-slik-forretninger.
- Man kan ikke se på varedeklarationen, hvor meget lakrids, der er i produktet. Og vi ved ikke, om salmiak og salt forstærker effekten af det aktive stof i lakrids. Men noget kunne tyde på, at bare nogle få pastiller dagligt kan give et stærkt forhøjet blodtryk. Den hypotese vil vi undersøge nærmere, siger Ulla Overgaard Andersen.
Sunde og raske - men med skyhøjt blodtryk
Hun arbejder til dagligt på Hypertensionsklinikken på Holbæk Sygehus. Her møder hun hver dag en lang række patienter med forhøjet blodtryk. Blodtryk, der bør behandles og bringes ned, for forhøjet blodtryk er en væsentlig risikofaktor for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og blødninger i hjernen.
Hun og kollegerne har lagt mærke til, at nogle patienter egentlig virker sunde og raske, men alligevel har et uforklarligt og meget højt blodtryk, der tilsyneladende ikke kan behandles.
- Når vi så spørger disse patienter, om de spiser lakrids, så svarer de næsten altid ”ja”, forklarer overlægen.
I forsøget vil der indgå 50 personer, som i løbet af tre uger først bliver udsat for en lille daglig dosis lakridsslik. Dernæst en stor dosis.
- Vi håber at blive klogere på, om nogle mennesker er mere påvirkelige over for lakrids, og hvor store doser der skal til, for at blodtrykket bliver påvirket negativt. Desuden vil vi undersøge, hvordan lakridsen bliver omsat i kroppen rent biokemisk, siger Ulla Overgaard Andersen.