Her er ekspertens ABC-guide til at få et skud vitaminer oven på julemaden

K P

|

27/12/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En sund, varieret kost er ikke overraskende begyndelsen til en velfungerende krop. Alligevel er det i disse flæskesteg- og andetider ikke altid let at holde sig en varieret kost for øje. Men de er vigtige, vis vi vil undgå risikoen for en række lidelser, vitaminmangel kan forårsage.

Nedenstående er en guide over de vitaminer, der helst skal indgå i vores kost, vel at mærke i en afbalanceret mængde. Guiden er udformet af sundhedskonsulent og kostvejleder Christina Ehrenreich Fogtmann, som Dagens.dk har talt med. Hun understreger: 

- Vitaminer er vigtigt for, at vores krop kan fungere optimalt, og alle vitaminer har hver deres funktion.

Før du går i panik og køber apotekets lager af vitaminpiller oven på den fede julemad, skal du vide, at det er sundest at få sine vitaminer gennem kosten. Vitaminpiller giver nemlig en øget risiko for bivirkninger. I visse tilfælde er en pille dog lettere at sluge, men det afhænger selvfølgelig af, hvem man er, siger Christina Ehrenreich Fogtmann:

- Jeg anbefaler generelt, at man kun supplerer sin kost med D-vitamin og calcium, da de to skal indtages sammen, for at optages i kroppen. Især hvis man ikke spiser fisk. Gravide anbefaler jeg til gengæld at tage tilskud i form af vitaminpiller. Generelt bør man tage en snak med sin læge, hvis man er i tvivl om, man mangler nogle bestemte vitaminer. 

Se guiden her:

Vitamin A
A-vitamin er godt for hud, hår, øjne, slimhinder og hjælper med til at bygge immunforsvaret op. Det er særligt vigtigt for gravide, da det hjælper med at udvikle fosterets organer.

Vitaminet findes i lever, fisk, æg, mejeriprodukter, og i mørkegrønne og orange grøntsager såsom broccoli, grønkål, gulerødder og abrikoser.

Ved mangel på A-vitamin kan der udvikles symptomer som ekstrem tør skællende hud, hår og negle som nemt knækker, natteblindhed, og man kan risikere at høre-, smags- og lugtesansen bliver dårligere. Hyppige infektioner ses ofte på grund af sarte slimhinder.

Vitamin B
B-vitamin er en række af mange forskellige vitaminer, som også går under navnene thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, cobalamin og folat. De er vigtige for nervesystemet, hud, hår, lever og kredsløb.

Da de forskellige vitaminer findes i forskellige fødevarer kan man overordnet sige, at B-vitamin findes i kornprodukter, grøntsager, nødder, frugt og kød.

Hvis man ikke får nok B-vitamin kan man risikere at udvikle blodmangel, hvilket dog sker yderst sjældent.

Vitamin C
C-vitamin bliver også kaldt for ascorbinsyre, og er vigtigt for at kunne danne bindevæv, for immunforsvaret, og for at kroppen kan optage jern fra frugt og grønt.  

C-vitamin findes især i citrusfrugter, kiwier, bær, tomater og grønne bladgrøntsager. Hvis man slet ikke spiser frugt og grønt kan man i meget sjældne tilfælde udvikle skørbug, som medfører hyppige forkølelser, træthed, muskel- og knoglesmerter samt blødninger i huden.

C-vitamin er en antioxidant, og er derfor med til at beskytte kroppen mod bl.a. kræft og åreforkalkning.

Vitamin D
D-vitamin er vigtigt for opbygningen af knogler og tænder, og for musklerne, og hjælper kroppen med at optage mineralerne calcium og fosfor.

D-vitamin optages i kroppen ved hjælp af fedtholdige fødevarer som for eksempel torskelever, laks, ørred, ansjoser, sild, torskerogn og makrel. Det er derfor vigtigt at spise fisk ofte, idet et for lavt indtag af D-vitamin kan føre til knogleskørhed, fordi kroppen får sværere ved at optage calcium og fosfor.

Vitamin E
E-vitamin er en antioxidant, der er vigtigt for immunforsvaret og for funktionen af kroppens nerver. E-vitamin findes i fødevarer som planteolier, nødder, mandler, torskelever og æggeblomme.

Vitamin K
K-vitamin, eller koagulationsvitaminet, er vigtigt for at blodet kan størkne/koagulere. K-vitamin er også vigtigt for knoglernes sundhed, og for at kroppen kan danne proteiner, som er kroppens byggesten.

K-vitamin findes i mørkegrønne grøntsager som broccoli, rosenkål, spinat og persille, og i lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.

Hvis man får for lidt K-vitamin kan man opleve, at éns blod, får svært ved at størkne, og at man får lettere ved at få blodnæse og blå mærker.