Halsbetændelse

Nils Würtzenfeld

353 uger siden

|

09/02/2018
Sundhed
Halsbetændelse
Halsbetændelse rammer mange danskere hvert år. Foto: Shutterstock
Halsbetændelse er en hyppig halssygdom, der hvert år rammer adskillige danskere. Læs her om sygdommen og de klassiske symptomer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Halsbetændelse: Halsbetændelse er en udbredt og helt almindelig akut halssygdom, der skyldes betændelse i svælget og nogen gange i mandlerne. Oftest skyldes sygdommen en virus som eksempelvis forkølelse.

Hvad er halsbetændelse?

Halsbetændelse er en akut betændelse lokaliseret i svælget i området omkring mandlerne.
Både virus og bakterier kan forårsage halsbetændelse, der dels en sygdom i sig selv, men også optræder som en del af andre sygdomme - eksempelvis influenza og kyssesyge.

Halsbetændelse er en meget almindelig tilstand, og sygdommen rammer især børn og unge. Samtidig ses tilstanden hyppigst  om vinteren og om foråret.

Hvordan smitter det?

Halsbetændelse skyldes i langt de fleste tilfælde en luftvejsvirus og opstår oftest på grund af en forkølelsesvirus. I nogen tilfælde kan sygdommen også skyldes kyssesyge-virus, men fælles for smitten er, at den spredes gennem luften, hvor den overføres fra person til person - typisk ved hoste - dels ved luftbårne dråber dels ved kontaktsmitte.

Halsbetændelse

Halsbetændelse kommer ofte sammen med en forkølelse. Foto: Shutterstock

Man kan dog også få halsbetændelse gennem batterier. Blandt de bakterielt udløste halsbetændelser er streptokokker gruppe A den væsentligste årsag.

Det tager typisk to til fire dage fra man bliver smittet til sygdommen bryder ud.

Symptomerne

De klassiske symptomer på halsbetændelse er først og fremmest ondt i halsen og synkesmerter - deraf navnet. Nogen gange kan smerten dog også stråle helt ud til ørerne.

Man oplever typisk også rødme i halsen samt hævede mandler med hvide belægninger, ligesom de fleste også får feber.

Hævede lymfeknuder øverst på halsen plejer også at være et sikkert tegn på sygdommen, og er man blevet smittet med den virusbetingede halsbetændelse, så vil man også opleve de typiske ting på forkølelse.

Behandling

Hvis du oplever ovenstående symptomer er du sandsynligvis ramt af halsbetændelse, men en læge kan give dig endegyldig svar på, hvad du fejler, og om du i så fald skal i behandling.

Som regel går sygsdommen over af sig selv i løbet af tre-syv dage, men i nogle tilfælde er det nødvendigt med en antibiotikabehandling. Det vil typisk være i de tilfælde, hvor infektionen skyldes streptokokker.

Halsbetændelse

Halsbetændelse kan gøre rigtig ondt. Foto: Shutterstock

Oftest vil men dog anbefale smittede personer at sørge for at få tilstrækkeligt med hvile og ro, så længe man føler sig syg. Det er samtidig en god idé at drikke rigeligt med væske, og særligt kolde drikke kan dæmpe ubehaget i halsen.

Synkesmerter lindres særligt gennem varme drikke og blød kost, mens smertestillende håndkøbsmedicin også kan virke både febernedsættende og smertelindrende.

Kilde: Sundhed.dk