Forsker: Derfor bør du aldrig sove med åbent vindue om natten

Henrik Rothenbücher

74 uger siden

|

16/06/2023
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et åbent vindue kan gøre dig alvorligt syg. Men årsagen er mere overraskende og har intet med temperatur at gøre.

Dagens topnyheder

I disse sommerdage kan varmen banke direkte ind i de flestes soveværelser, og når det endelig bliver sengetid, udebliver nattesøvnen på grund af den bagende varme.

Derfor kan mange godt blive fristet til at åbne et vindue og sove med et åbent vindue på klem for at forny luften i løbet af natten.

Men det bør man slet ikke gøre, da man risikerer at blive rigtig syg, lyder det nu fra en stort videnskabeligt studie fra Johannes Gutenberg Universitet i Mainz i Tyskland.

Årsagen er dog meget overraskende og har ikke noget med den faldende temperatur i soveværelset at gøre, hvilket man jo ellers skulle tro.

I stedet bliver man syg af den støj, som man lukker ind, der kan forstyrre nattesøvnen. Støjen fra gaden, hvad enten det er en forbipasserende bus, musik fra biler eller andet frigiver stresshormoner i kroppen, selvom man umiddelbart sover trygt.

Man kan blive alvorligt syg, hvis man sover med vinduet åbent, lyder det fra forskere. Foto: Shutterstock

Stresshormonerne påvirker hjertet og blodtrykket under nattetimerne, hvilket kan medføre en række fysiske og psykiske lidelser. Risikoen for hjerteanfald øges og så kan støjen føre til psykiske lidelser, såsom depression og psykisk angst, lyder det fra Thomas Münzel, der er leder af studiet.

Forskningen bakker op om den nye undersøgelse, hvor forskere fra Norge blandt andet understøtter undersøgelsen, og her er det særligt borgere i storbyer eller ved stærkt trafikerede steder, der skal være opmærksomme på støjen.

"Jeg tror du generelt kan sige, at fra fjerde etage og op kan du sove trygt med vinduet åbent, men på første, anden og tredje etage, kan det være behov for at holde vinduet lukket også om natten," siger seniorforsker Dag Tønnesen fra Norsk institut for luftforskning (NILU).

Derudover peger forskerene også på, at du kan undgå støjen og stadigvæk få frisk luft med åbent vindue - hvis du blot sover med ørepropper.