Flere kvinder vælger at beholde børn med Downs syndrom

Kristine Bugbee

431 uger siden

|

15/10/2016
Sundhed
To berømte herrer med Downs syndrom.
To berømte herrer med Downs syndrom.
Det er en myte, at mennesker med Downs syndrom er ved at blive udryddet i Danmark. Flere danske forældre end tidligere vælger at beholde deres barn, selvom de modtager besked om, at det har Downs syndrom.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Flere danske kvinder vælger at gennemføre deres graviditet, selvom de ved en screening har fået at vide, at deres barn har Downs syndrom. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Jan Hansen udarbejder statistikkerne omkring Downs syndrom ved Dansk Cytogenetisk Centralregister, og han fortæller, at Danmark startede med fosterdiagnostik i 1970, og at der helt frem til 1994 ikke blev født et eneste barn med Downs syndrom, efter at diagnosen var blevet stillet under graviditeten.

Alle valgte i den periode at få en abort, når de blev bekendt med diagnosen. Men de seneste 10-12 år er der født en del børn med Downs syndrom, selvom forældrene fik diagnosen stillet under graviditeten.

Drengenavne - Populære danske drengenavne top 20.

Det bekræftes af Grete Fält-Hansen, som er næstformand i Landsforeningen Downs Syndrom. 

- I foreningen hører vi om flere, der har valgt til. Vi gør, hvad vi kan, for at informere om, hvad det vil sige at have et barn med Downs syndrom, og jeg har et fromt håb om, at flere finder ud af, at der er værre ting i verden, efterhånden som der kommer mere fokus, siger hun til Kristeligt Dagblad.

De fleste vælger stadig abort
Mellem 2005 og 2015 er der i Danmark født i alt 38 babyer, hvor forældrene kendte diagnosen Downs syndrom allerede under graviditeten. I 13 af disse tilfælde blev diagnosen stillet, efter at abort var en mulighed, skriver Kriseligt Dagblad.

Langt de fleste forældre, der får at vide, at fostret har Downs syndrom, vælger dog stadig abort. 

Sidste år valgte to kvinder ud af 144 at få barnet, mens 5,9 procent valgte at beholde barnet i rekordåret 2013. Men selvom de tilvælgende forældre er få, er de altså flere end nogensinde, hvilket blandt andet kan skyldes øget oplysning.

Pigenavne - Danske pigenavne og nordiske navne.

Screening for Downs syndrom som fast tilbud til alle gravide blev indført i 2004. Resultatet blev umiddelbart cirka en halvering i antallet af børn, der blev født med Downs syndrom, som er en genetisk afvigelse. De seneste 11 år har tallet dog ligget nogenlunde stabilt. I gennemsnit bliver der født 30 børn med Downs syndrom hvert år.

Grete Fält-Hansen fra Landsforeningen Downs syndrom har selv et barn med Downs syndrom. Hun er glad for, at nogle par er begyndt at vælge det barn til, der nu engang er skabt, siger hun til Kristeligt Dagblad:

- Der er jo ingen, der i udgangspunktet ønsker sig et barn med Downs syndrom. Men når det barn så er undfanget, så er vi nogle, der synes, at det må være sådan. Sidste år blev 142 børn valgt fra, fordi de har et ekstra kromosom. Det er skræmmende, mener jeg.

Hun savner, at Danmark bliver bedre til at støtte og tage sig godt af de forældre, der vælger barnet til, så det bliver nemmere at have et barn med Downs syndrom.