Flere danskere overlever kræft

admin

|

14/03/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det står oftere og oftere 1-0 til de danske patienter, når modstanderen er en kræftsygdom.

Kampen mod kræft bliver nemlig i stigende grad vundet, og Danmark er efterhånden nået op på samme behandlingsniveau som i vores skandinaviske nabolande, viser en ny undersøgelse ifølge Berlingske.

Årsagen er tilsyneladende, at en massiv oprustning på området bærer frugt. Enorme milliardbeløb er blevet brugt på kræftområdet de seneste 10-15 år, og det har gjort op med Danmarks bundplacering for kræftbehandling.

- Vi står ikke længere tilbage for vores nabolande. Vi har på mange områder indhentet dem, og vores overlevelse blandt patienter på samme sygdomsstadium kan måle sig med deres, siger professor Michael Borre, formand for kræfteksperterne inden for en bred vifte af specialer i de såkaldte Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG).

- Når det gælder behandlingen af brystkræft samt tyktarms- og endetarmskræft, ser det ud til, at vi ligefrem har bedre resultater end svenskerne. Det er en meget gunstig udvikling, vi ser i Danmark, siger han til Berlingske.

Ifølge rapporten, som en række af landets førende kræfteksperter står bag, har Danmark forbedret sig på flere områder.

Blandt andet er antallet af kræftdødsfald per 100.000 danskere faldet med 15 procent set over de seneste 20 år. Samtidig er den såkaldte femårsoverlevelse - det ultimative succeskriterium - steget markant for fire af de store kræftsygdomme, skriver Berlingske.

88 procent af de kvinder, der har været i behandling for brystkræft, er i live, når de rammer femårsdagen for deres diagnose. Det tal var blot 82 procent i 1995.

Når det gælder endetarmskræft, lever 65 procent af de danske patienter efter fem år, mens gennemsnittet i OECD-landene er 59,9 procent. I Sverige lyder raten på 60,7 procent.

Kræftens Bekæmpelse advarer dog om, at fremtiden byder på en forventet kraftig tilgang af kræftpatienter i takt med, at den danske befolkning bliver ældre og ældre.

/ritzau/