Få ekspertens svar: Kan man føle på sin pande, om man har feber?

Sol Stoffregen

464 uger siden

|

25/01/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi har alle sammen prøvet det. Altså at lægge hånden på panden, når vi føler os sløje, for at vurdere, om vi har feber. Men er der en mening med galskaben, eller er det en forfejlet barndomslære?

Videnskab.dk har undersøgt sagen hos professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, Allan Randrup.

Læs også: Helene samler ind til 3-årig kræftsyg dreng: Vi tror på et mirakel

- Som en lille foranalyse kan det være udmærket at føle efter på panden, for når din kernetemperatur stiger, lukker dine kar op, og dermed bliver huden også varmere. Jeg tvivler dog på, at man vil få noget ud af at føle på sig selv. For det handler netop om at føle en forskel, og huden på dine hænder bliver også varmere ligesom panden, siger Allan Randrup Thomsen og påpeger, at du ligeså godt kan føle på kinden, til videnskab.dk

Med til historien hører også, at den ydre temperatur spiller en rolle, for er den lav, bliver du automatisk kold.

Utroligt nok kan du godt have feber og være kold på huden, og det kan faktisk være rigtig farligt.

Læs også: Dyrlæger raser: Du skal holde op med at kaste pinde til din hund

- Du kan sagtens have en høj indre temperatur, mens du har en lav på ydersiden. Når man er tæt på det, der hedder et kredsløbskollaps, som du kan dø af, lukker blodgennemstrømningen ned, og så får du en kølig hud, selv om du måske har en høj kernetemperatur, siger Allan Randrup Thomsen.

Hvis du vil kende din præcise temperatur, er der ingen vej uden om kombinationen af en kropsåbning og et termometer - enten det til bagdelen eller munden, lyder rådet fra Alla Randrup.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: