Er det farligt at holde sig? Her er 7 ting du bør vide om din afføring

webmaster

395 uger siden

|

23/06/2017
Sundhed
Farligt at holde sig
Foto: Shutterstock
Hvis du spiser, så skal du af med afførng. Det er blot en naturlig, biologisk funktion, som gælder for alle her i livet. Det er dog ikke alle, der er villige til at dele de beskidte detaljer om deres afføring.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Faktisk har nye undersøgelser vist, at mange mennesker føler det ubehageligt at tale om deres afføring. I mange tilfælde holder mennesker på deres afføring, indtil det er praktisk for dem at gå på toilettet. Nogle mennesker har endda en sygdomstilstand kaldet parcopresis (en manglende evne til at besørge hvor andre mennesker fornemmes eller sandsynligvis er omkring), men kan det være usundt at holde på din afføring?

Er det dårligt at holde på din afføring?

Det er helt okay at holde din afføring tilbage pga omstændigheder, såsom når du deltager i et møde eller er ude på en date; men du bør ikke gøre det hele tiden. Tyktarmen fungerer bedst, når din krop siger, at det er tid til at gå på toilettet. Men uanset årsagen, hvis du beslutter dig for at holde det, så vil afføringen komme tilbage til tyktarmen, hvor det vil absorbere mere vand, indtil du endelig tømmer det.

Forstoppelse opstår, når tyktarmen absorberer for meget vand, hvis du holder din afføring for længe. Jo længere du holder fæces i tyktarmen, jo mere vand absorberes, hvilket fører til tør, hård og kompakt afføring. Dette kan føre til mere alvorlige tilstande, såsom tyktarmskader som følge af anstrengelsen og belastningen ved at udskille det senere.

Er det dårligt at holde på din afføring rutinemæssigt? Ja. Det kan resultere i udspilede tarme (en del af tyktarmen, der er blevet hævet) eller en påvirket tarm (en stor klump af tør, hård afføring, der sidder fast i endetarmen), hvilket medfører livstruende tilstande. Det kan også forårsage rektal prolaps, resultatet af at endetarmen strækker analmusklen, hvilket fører til fækal inkontinens.

Fakta om afføring som du bør kende

Generelt er afføring affaldsmateriale samt bakterier, der udledes fra tarmene efter at maden er fordøjet. Det tager typisk i gennemsnit fra seks til otte timer for maden at  passere fra din mave og tyndtarm ind i tyktarmen. Det tilbringer derefter ca. 40 timer, på yderligere fordøjelse og absorbering af vand, før det endelig udskilles fra kroppen. Tiden varierer fra individ til individ, og det tager kvinder længere end mænd (ca. 30 timer for mænd og 45 timer for kvinder).

1. Hyppigheden varierer fra person til person 

Mennesker er forskellige, og når det kommer til afføring, dækker det normale interval fra et par gange om dagen til en gang hver tredje dag. Selvom mindre end tre gange om ugen er unormalt, så er ethvert mønster sundt, så længe frekvensen ikke påvirker din livskvalitet.

2. Afføring lugter

Afføring stinker. Du kan dog reducere, hvor meget det stinker, via din kost.Videnskaben, samt vores egne næser, har vist at planteædere udskiller mindre lugtende afføring end kødædere, så jo flere grøntsager, du spiser, jo mindre vil din afføring lugte. Vær dog opmærksom på virkelig stinkende afføring, idet det kan være tegn på en underliggende sygdomstilstand, der får dig til ikke at fordøje maden ordentligt.

3. Du behøver ikke at rense din tyktarm 

Er det dårligt at holde din afføring tilbage? Ja, hvis du gør det ofte. Så betyder det, at du behøver at rense din tyktarm? Nej, din tyktarm har ikke brug for at blive renset. Rensning fjerner de sunde bakterier, der normalt findes i din tyktarm. En langvarig rensning kan føre til oppustethed, kramper, elektrolytabnormiteter og kvalme. Din tyktarm skal have afføring i sig hele tiden. Medmindre din tyktarm har brug for en rensning af medicinske grunde (koloskopi), så gør du dig selv en tjeneste ved at lade den være i fred.

4. Afføringers konsistens varierer

Nej, det er normalt, at folk har en bred vifte af afføringstyper, der er klassificeret på Bristol Stool Scale fra hårde små knolde til tynd mave. Ingen af typerne er dårlige for dig, medmindre du har svært ved eller bekymret for ikke at nå til et toilet i tide. Det eneste problem er, hvis din afføring konsekvent er tynd. Det kan være tegn på tyktarmskræft eller hæmorider.

5. Afføring der flyder i stedet for at synke er ikke normalt

Afføring, der flyder ovenpå, kan forekomme, hvis du har en infektion. Hvis du bemærker, at din afføring altid flyder ovenpå, bestil en tid hos lægen. Afføring, der flyder ovenpå og samtidig lugter specielt dårligt, kan være resultatet af alvorlig malabsorption. Dog er afføring, der flyder ovenpå, ved sjældne lejligheder ikke noget at blive bekymret over. Øget gas i afføringen får den til at flyde, og hvis du spiser noget, der forårsager en masse gas, så vil din afføring flyde; Det er blot en afspejling af din kost på dagen.

6. Afføring bør ikke tage lang tid uden grund

Den tid, folk bruger på toilettet, kan variere sammen med folks rutine. Hvis du tilfældigvis er en læser, så vil du måske bare lige afslutte det kapitel, du er ved at læse. Andre mennesker kan blive distraheret af deres I-telefon eller blive fristet af en interessant artikel i et magasin. Men hvis du bruger lang tid på toilettet på blot at stirre ud i luften, så bør du tale med din læge om de mulige årsager og løsninger.

7. Afføring behøver ikke altid at være brunt

Afføringens farve afhænger nogle gange af, hvad du har spist. Og medmindre du har spist rødbeder eller kirsebær, så bør du se din læge, hvis din afføring bliver sort, lilla eller rød, hvilket indikerer muligheden for blod. Andre farver du bør være opmærksom  på omfatter bleg eller lerfarvet afføring, der kan indikere en galdeblokering, noget du bør fortælle din læge om. Farven kan dog ændres lejlighedsvis af helt normale årsager. Du kan opleve grøn eller gul afføring som følge af galdesekretioner, men det er ikke noget at bekymre sig om, og det bør være forsvundet ved det næste besøg på toilettet.

Forskere fra privathospitalet Aleris-Hamlet søger hjælp til et helt særligt projekt, hvor de skal bruge masser af afføring. Deltagere kan tjene 200 kroner pr. donation.