Du kan frit klage over dit nyfødte barn

Ronja Ryde

|

26/04/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Kvinder, der har fået en abort, men alligevel er blevet mødre, kan klage over resultatet til Patientombuddet.

Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

I 2009 fødte en dansk kvinde sit uønskede barn. Hun havde fået foretaget en abort på hospitalet, men lægerne missede barnet under indgrebet. Derfor klagede hun til Patientklagenævnet, som i dag hedder Patientombuddet. 

LÆS OGSÅ: Gravide på slankekur får fede børn

Kvinden fik ikke medhold i sin klage, fordi der ikke blev fundet tegn på lægesjusk, og fordi det ifølge afgørelsen fra 27. marts 2009 er 'kendt, at et abortindgreb til trods for intentionen om fuldstændig tømning af livmoderen kan mislykkes, og at graviditeten alligevel fortsætter'. 

Der er ingen samlet statistik over, hvor mange af den type klager, Patientombuddet har fået. Men det er helt legitimt, forklarer instansens kontorchef Helle Borg Larsen:

- Der er ingen tvivl om, at man kan klage over en mislykket abort, som i sidste ende er ført til et barn. Jeg er med på, at der kan være etisk problematiske aspekter i den type klagesager, men det forholder vi os ikke til. I denne sammenhæng er en abort et indgreb på linje med en knæoperation, som man kan klage over, hvis der er sket en lægefejl, siger Helle Borg Larsen til Kristeligt Dagblad. 

LÆS OGSÅ: Studerende føder på badeværelset: Jeg anede ikke, jeg var gravid

14 gange årligt sker det, at et foster overlever en abort. Risikoen er størst ved aborter, der foretages før 8. graviditetsuge, hvor 1 ud af 500 fostre slipper gennem abort-nåleøjet. 

Lektor i moralfilosofi ved Aarhus Universitet, Morten Dige, understreger, at det i diskussionen om abort-klagesager er vigtigt at skelne mellem, om man klager over en lægefejl eller over det at have fået et barn:

- Så længe man klager over det lægefaglige såsom en sjusket eller dårlig behandling, giver det god mening. Men der er noget problematisk og næsten perverst ved at klage over, at man har fået et barn. Så begynder man at gradbøje et menneskeliv og sige, at alle var bedst tjent med, at dette menneske aldrig var blevet født, siger Morten Dige.