At opgive sukker i blot ni dage kan drastisk ændre folks helbred.
Det mener forskerne bag et nyt studie, der er blevet offentliggjort i det medicinske tidsskrift Obesity. Det skriver The Independent.
I forsøget erstattede forskerne sukker i diæten hos 43 børn med stivelse. Resultatet viser ifølge forfatterne, at sukker er farligt - ikke på grund af kalorieindholdet, men på grund af den effekt sukkeret har på kroppen.
Efter blot ni dages fravær af sukker i diæten havde en dramatisk effekt.
- Alt blev bedre. Disse opdagelser understøtter idéen om, at det er essentielt for forældre at se på sukker-indtaget og være opmærksomme på de helbredseffekter det har, hvad deres børn indtager, siger børnelægen Robert Lustig, der står bag studiet.
Resultatet viste, at børnenes kolestorolniveau blev forbedret. Samtidig faldt niveauet af insulin i blodet - hvilket kan indikere noget om risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Robert Lustigs forskning går imod den udbredte opfattelse, at overvægt og følgesygdomme ikke er et resultat af sukker, men af kalorieindtag.
Læs også: Pernille fik migræne, da hun var fem år: Nu har hun løst det smertefulde mysterium
Børnene, der var mellem otte og 18 år, blev opfordret til at spise mere, efter de havde droppet sukkeret i forbindelse med forskningsstudiet. Det gjorde lægen for, at de mere præcist kunne se, om det var sukkeret, der gjorde forskellen.
- Sukkerkalorier er de værste, fordi de ændrer sig til fedt i leveren og ødelægger insulinfølsomheden og øger risikoen for diabetes, hjerte- og leversygdomme. Det har enorm betydning for fødevareindustrien, kronisk sygdom og sundhedsudgifter, siger børnelægen.