Der er ikke nogen, der er mere ynkelige, når de er syge end mænd, mener mange kvinder. Mens mange mænd omvendt insisterer på, at de har det hårdere end kvinder, når de er syge.
Og nu ser det ud til, at ny forskning støtter den påstand, skriver Videnskab.dk
Det er den australske professor Gabrielle Belz, ved Walter og Eliza Hall instituttet i Melbourne, der står bag forskningen.
Der findes nemlig både biologiske, sociale og psykologiske årsager til, at mænd og kvinder reagerer forskelligt på sygdomme og behandlingsmetoder.
Kvinder og mænds forskellige kønshormoner spiller nemlig en stor indflydelse på immunsystemet - kroppens indbyggede mekanisme, der hjælper med at bekæmpe og beskytte os mod sygdom.
Infektioner slår eksempelvis i større grad benene væk under mænd, og det skyldes, at kvindernes immunforsvar iværksætter en stærkere respons som svar på fremmedlegemerne. Mens kvinder til gengæld oftere rammes af autoimmune sygdomme ifølge forskningen, som mener, at det kan det skyldes en evolutionær årsag i forhold til artens overlevelse.
Testosteron har hos mænd en tendens til at dæmpe immunforsvarets respons, hvorimod det kvindelige hormon, østrogen, øger antallet af immunceller og intensiteten af deres respons, og det betyder, at kvinder er i stand til at komme sig hurtigere efter en infektion.
kvinder har udviklet flere mekanismer, der kan overføre forskellige infektioner - eksempelvis ved at overføre bakterier fra moder til barn i løbet af graviditet og ammeperiode. Det betyder, at kvinder er bedre værter for forskellige vira, som er en lille partikel, som blandt andet består af et stykke DNA. Viraene dermed udset mændene som det 'svagere' køn, når det gælder infektionssygdomme.
Så når vi i en spøg kalder influenza for 'man-flu' kan det altså også indikerer, at mænd virkelig lider mere som følge af den svagere immunrespons.
Forskere: Rødvin og chokolade forebygger rynker