Derfor må du aldrig fjerne denne udbredte danske 'ukrudt' fra din have

Ane Sørensen

395 uger siden

|

10/04/2017
Der er mange sunde grunde til at give din salat et ekstra pift med den grønne køkkenurt portulak.

Dagens topnyheder

Køkkenurten portulak stammer oprindeligt fra det nordvestlige USA, hvorfra den siden er blevet indført til Europa. I dag optræder portulakken som ukrudt i varmere egne og dyrkes desuden som en salatgrøntsag.

Der er da også mange gode grunde til at putte portulak i din salat. Urten er nemlig både velsmagende og indeholder mange sunde og næringsrige stoffer. 

Dagens.dk har samlet en række sunde grunde til at du skal spise portulak.

1. Calcium.
Den grønne køkkenurt skulle være god for dine knogler, tænder og muskler. Portaluk indeholder nemlig calcium, der som bekendt har en styrkende effekt på disse. 

2. Betacaroten.
Betacaroten er måske mest noget, som du forbinder med de orange gulerødder. Men du skal ikke lade dig snyde af portulakkens grønne farve. Betacaroten skulle nemlig være en af urtens mange fordele. Betacaroten kan omdannes til A-vitamin i kroppen og virke som en stærk antioxidant.

3. Antioxidanter. 
Portulakken skulle efter sigende være propfyldt med antioxidanter, som kan hjælpe din krop med at sænke aldringsprocessen og beskadigelse af dens celler. 

Genrefoto: Shutterstock

4. Jern.
Mange tænker først og fremmest på kød, når de gerne vil spise en jernholdig kost. Men der er andre kilder til at få jern indenbords - en af dem er gennem portulak. Jern hjælper blandt andet med at transportere ilt fra lungerne og ud i kroppen.

5. Omega-3 fedtsyrer.
Blandt meget andet indeholder køkkenurten også de sunde omega-3 fedtsyrer, som er både har en god effekt på din hjerne og kan være med til at forebygge et hjerteanfald.

6. C-vitamin.
Portulakken indeholder også en del C-vitamin, som både er vigtigt for dit immunforsvar, for at din krop kan optage jern og for at kunne danne bindevæv.

7. Kalium.
Den grønne plante indeholder kalium, som er et mineral, der blandt andet bidrager til at regulere kroppens væskebalance, blodtrykket og funktionen af nerve- og muskelceller.

8. Hydration.
Portulak skulle bestå af intet mindre end 93 procent vand, så urten skulle have en god effekt på kroppens dehydrerede celler. Portulakken skulle da også have en vanddrivende effekt på din krop.

Kilder: Madpyramiden, Aarstiderne, Havenyt, DenstoredanskeChicago Tribune, Mother Earth Living, Heal With Food, Progressive Health.