Op mod en halv millioner danskere lider af hjertekarsygdomme, men forskere har fundet frem til en måde, man kan forebygge og behandle sygdommene, der ikke har noget med medicinalindustrien at gøre.
Faktisk kræver det kun en tur i supermarkedet, hvor 'medicinen' kan findes meget billigt.
I et studie der er publiceret i Atherosclerosis Journal, har forskere fundet frem til, at ekstrakt fra granatæble havde en næsten magisk indvirkning på åreforkalkning hos mus.
Forskerne gav ekstrakt fra frugten i vandet til mus, der havde en genetisk disposition for forsnævringer i blodårene. Og resultatet viste, at det ikke kun var forebyggende, det havde i visse tilfælde en direkte behandlende effekt hos musene.
Og forskerne konstaterede også, at de positive effekter skete, selvom granatæblen faktisk forøgede niveauet af kolestorol hos musene.
Men det var ikke kun forsnævring af blodårene, som forskerne kunne se granatæblens virkninger imod. Der var også et væld af positive resultater i hjertemusklen, hvor forskerne kunne konstatere en lang række forbedringer efter to ugers indtag af ekstrakt fra granatæble.
Det formodes, at den gode virkning hænger sammen med c-vitaminers effekt på blod og hjertet, og at en del af tilfældende skyldes et for lavt indtag.
Tidligere har forskere fundet frem til, at granatæble har følgende sundhedsfremmende evner hos mennesket.
Anti-inflammatorisk:
En inflamation er en betændelseslignende tilstand, altså immunforsvarets reaktion på noget det tror er en infektion, men det er granatæble i stand til at modarbejde effektivt.
Modvirker forhøjet blodtryk
Aktive stoffer i saften fra granatæble går ind og modvirker forhøjet blodtryk.
Modarbejder infektioner i blodårene
Når blodårene bliver forsnævrede, følger der ofte også bakterielle infektioner med som en uheldig bieffekt. Men granatæblet har en bred vifte af aktive stoffer, der går ind og modarbejder bakterierne.
Antioxidanter
Når forkalkede blodårer bliver til en hjertesygdom, skyldes det oxidanter. Men granatæble sænker niveauet af oxidanter i blodet, hvilket er med til at forhindre, at sygdommen udvikler sig.