Danske flåter har fået ny farlig sygdom, som smitter mennesker

Ninna Andreasen

|

28/07/2015

Dagens topnyheder

Mennesket har ikke mange naturlige fjender tilbage i Danmark. En af dem, der stadig er farlig, er flåten.

De blodsugende bæster kan nemlig overføre bakterien Borrelia. Hvis man bliver smittet med den, risikerer man at få sygdommen borreliose, der i værste fald kan give hjernebetændelse og lammelser i kroppen og ansigtet.

Nu er en ny art af Borrelia fundet i danske flåter over hele landet. Det skriver Videnskab.dk.

Hidtil har man kunnet få en forvarsel om Borrelia-smitte ved, at der i mange tilfælde opstår rødt udslæt omkring det sted, hvor flåten har bidt. Den nye bakterieart giver desværre ikke noget forvarsel, ligesom symptomerne er meget mere diffuse.

Bakterien kaldes Borrelia miyamotoi. Den forårsager i første omgang muskelsmerter og en flere dage lang feber, som forsvinder, men kommer tilbage igen omkring 10 dage senere.

- Det er ret sjældent, at man får et hududslæt, når man bliver inficeret med Borrelia miyamotoi. Når man oven i købet siger, at man har feber, som kommer igen og igen, så tror jeg ikke, at der er ret mange praktiserende læger, der vil tænke 'av, det er nok en Borrelia-infektion'. Så der er risiko for, at sådan en infektion overses hos lægen, siger Rene Bødker til Videnskab.dk.

Kan også give borreliose
Problemet med de manglende symptomer er, at bakterien - selvom den er en ny art - stadig kan give sygdommen borreliose.

- Man kan blive pænt syg af den. Russerne har en lang række humane tilfælde, som de nu tilskriver denne infektion. Man risikerer, at den går i hjernen på et tidspunkt, og at man får neuroborreliose ud af det, siger Rene Bødker.

Der er endnu ikke nogen bekræftede tilfælde, hvor danskere er blevet smittet med Borrelia miyamotoi. Men Sigurdur Skarphédinsson, der til daglig arbejder med disse typer af infektioner som overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital mener, at det enten blot er et spørgsmål om tid eller at det bare ikke er blevet opdaget, at nogen har haft den.

- Når du har infektionen i flåter, og vi ved, at infektionen kan inficere mennesker ud fra de undersøgelser, man har lavet i Rusland, så vil der helt sikkert være nogle, som har haft den her infektion, siger han.

Den gode nyhed er, at den almindelige behandling af Borrelia også virker på den nye art. Men det kræver naturligvis, at lægerne er opmærksomme på symptomerne er på grund af et flåtbid.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: