Når du sætter dig foran frokosten, så bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du sætter tænderne i den smurte leverpostejsmad.
Det mener overlæge og professor ved Syddansk Universitet, Hans Jørgen Kolmos, der ikke kunne drømme om at spise enhver form for svinelever - inklusiv leverpostej.
Ifølge Berlingske kritiserer overlægen myndighederne for ikke at undersøge mængden af zink i danske svin, da medicin indeholdende zink kan øge forekomsten af MRSA-bakterier.
- Zink findes i svinelever, som findes i leverpostej, som spises af rigtigt mange danskere. Og jeg synes, myndighederne bør undersøge, hvor høj koncentrationen af zink er i svinene. De seneste danske undersøgelser er tilbage fra 80'erne, så jeg synes, man skal spille bolden videre til Fødevarestyrelsen og få det undersøgt, siger Hans Jørn Kolmos.
Men at leverpostej dermed skulle være farligt, afviser Fødevarestyrelsen kategorisk:
- Zinken i leverpostej skyldes ikke, at smågrise er blevet behandlet med zink 3-4 måneder før slagtning, for da er zinken for længst udskilt i gyllen. Zink i leverpostej forekommer helt naturligt, skriver Fødevarestyrelsen, der påpeger, at der findes præcis 2,5 mg zink pr. 100 gram leverpostej, og at det på ingen måde er skadeligt.
Fødevarestyrelsen erkender dog, at zink i medicin til svinene er en dårlig ide.
- Brug af zink kan øge MRSA-forekomsten. Derfor er der stor fokus på at få nedbragt brugen af zink som medicin, skriver styrelsen i pressemeddelesen.