En overvældende frygt for at få en alvorlig sygdom rammer op mod tre procent af den voksne befolkning i Danmark. Hypokondri, som også kaldes helbredsangst, har hidtil været opfattet som en 'voksenlidelse', men en ny dansk undersøgelse viser, at børn også døjer med angsten for at få en dødelig sygdom.
Det netop offentliggjorte studie viser, at en stor del af de undersøgte børn på 11-12 år har symptomer på helbredsangst som for eksempel svære bekymringer for at fejle noget alvorligt, frygt for at dø og tendens til at fortolke almindelige kropslige symptomer som tegn på alvorlige sygdomme.
Forskerne har undersøgt i alt 1.886 børn, som blev bedt om at svare på et spørgeskema, hvor der blev spurgt ind til de symptomer, som er karakteristiske ved helbredsangst. Samtidig besvarede deres forældre spørgsmål om deres barns sundhedstilstand, og der blev indhentet oplysninger via registre om børnenes lægebesøg to år forud for studiet.
Undersøgelsen viser, at en del af børnene, som har klare symptomer på hypokondri, allerede var bekymret for at blive alvorligt syge tilbage i 5-6 års alderen. Derudover fandt forskerne, at de børn, som havde de tydeligste tegn på helbredsangst, gik mere til læge og havde et markant højere forbrug af sundhedsydelser.
Charlotte Rask er ph.d. og overlæge på Århus Universitetshospital og er en af forskerne bag undersøgelsen. Hun fortæller til Dagens.dk, at lidelsen kan ramme alle børn.
- Der er lidt flere piger end drenge, men alle kan sådan set få helbredsangst. Vi har også kigget på, om det betyder noget, hvor gamle mødrene er, men der ser vi ingen forskel. Vi ser heller ingen forskel i forhold til forældrenes indkomstniveau og uddannelsesniveau. Det går på tværs af socialklasser, forklarer hun.
- Alle kan indimellem have angst for deres eget helbred, så det er først, når man kommer ud i den svære ende af spektrummet, at det bliver et problem. Når man hele tiden tænker på, om man fejler noget alvorligt, og når man konstant bliver bekymret for, om man har fået en alvorlig sygdom, fordi man mærker noget i kroppen. De personer, som har det på den måde, er meget plaget og forpinte af tankerne, så det er en meget reel angst, som ofte er forbundet med skam.
Dyrt for statskassen og livskvaliteten
Studiet er et samarbejde mellem Afdelingen for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet samt Forskningsenheden for Børne- og Ungepsykiatri i Glostrup.
Charlotte Rask fortæller, at der er god grund til at tage resultaterne alvorligt, fordi ubehandlet hypokondri kan følge barnet langt ind i voksenlivet, hvilket både er en stor lidelse for den ramte person og bekosteligt for samfundet.
- På nuværende tidspunkt er det ikke almindelig kendt, at børn kan lide af helbredsangst. Man må derfor formode, at det er en tilstand, som risikerer at blive overset, og hvor de ramte børn ikke får den hjælp, de har behov for. Samtidig er der en risiko for, at en ubehandlet helbredsangst kan blive langvarig eller kronisk og først blive opdaget i voksenalderen, siger hun.
- Det er klart, at hvis du kan gå ind ret hurtigt og få givet barnet den rette hjælp så kan samfundet spare rigtig mange penge, og personen kan få en bedre livskvalitet, for det er en meget belastende sygdom at have.
Ifølge undersøgelsen er symptomerne på helbredsangst et selvstændigt fænomen, som ikke blot hænger sammen med, at personen også lider af anden angst eller depression.
Charlotte Rask fortæller, at det er nødvendigt at se på, om de nuværende behandlingsteknikker kan forbedres.
- Man kan behandle helbredsangste personer med kognitiv adfærdsterapi, som er det, der har haft bedst effekt hos voksne, men det kræver nok en videreudvikling af nogle eksisterende behandlingsprogrammer, der er målrettet børn, for eksempel inden for ansgtområdet. Man skal arbejde med nogle teknikker, der er målrettet hypokondri, og dem har vi ikke så mange af til børn endnu.
Resultaterne af undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i Journal of Abnormal Child Psychology i artiklen ’Health anxiety in preadolescence - associated health problems, health care expenditures, and continuity in childhood.’
Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: