Blod i afføringen

Nils Würtzenfeld

358 uger siden

|

08/03/2018
Sundhed
Blod i afføring
Blod i afføring. Foto: Shutterstock
Blod i afføringen er et hyppigt symptom, som mange danskere oplever. Ofte er årsagen ikke alvorlig, men i få tilfælde kan lidelsen være farlig.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Blod i afføring: Blodig afføring er et almindeligt og hyppigt symptom hos mange danskere. Det kan skyldes mange forskellige årsager og oftest skyldes det godartede tilstande som hæmorider, rifter, betændelse eller polypper.

I få tilfælde kan blod i afføring dog også skyldes en alvorlig sygdom, og derfor er det altid vigtigt at søge læge, hvis man oplever blodig afføring.

Hvad er blod i afføringen?

Oplever man blod i sin afføring er der oftest tale om synligt blod fra endetarmen, som enten kan være rødt (friskt) eller mørkerødt/sort (gammelt). Det vil typisk være noget man selv opdager i forbindelse med toiletbesøg, hvor blodet enten vil være synligt på toiletpapiret eller måske dryppe eller sprøjte fra endetarmen ned i kummen.

Blod i afføring

Blod i afføring. Foto: Shutterstock

Man kan dog også have blod i sin afføringen, uden at opdage det selv. Det kan ske,
hvis man afleverer en afføringsprøve, der efterfølgende kan påvise ikke-synligt blod - såkaldt ‘okkult blod’.

Forekomst

Blod i afføringen er en meget hyppig lidelse, da der vurderes, at omkring 20 procent af den almindelige befolkning har observeret blod i deres afføringen i løbet af et år.

Kun 1 ud af 25 går dog til læge efter at have stødt på blod i afføringen, og heraf ender halvdelen uden nogen diagnose.

Forekomsten af sygdomme som årsag til blod i afføring stiger med alderen.

Årsager

Blod i afføringen skyldes en blødning fra tarmen, der kan være forårsaget af en lang række forskellige faktorer. Ud af disse faktorer finder der to grupper - hyppige årsager og sjældne årsager.

Hyppigste årsager

  • Hæmorider: En hæmoride er en udposning af blodårer i endetarmen, der ofte resulterer i blodig afføring og smerter under toiletbesøg.
  • Sprækkedannelser eller rifter (analfissur) i endetarmen: Ses oftest hos småbørn eller hos kvinder efter fødsel. Kan være et resultat af forstoppelse og resulterer ofte i smerter og blod i forbindelse med afføring. 
  • Tyktarmspolypper: En polyp i tarmen er en udvækst i tarmens slimhinde, og er der tale om store polypper kan det resultere i blod i afføringen.
  • Madforgiftning: Er man så uheldig at blive ramt af en madforgiftning, vil salmonellabakterier angriber mave-tarmkanalen. I alvorligere tilfælde kan de gå over i lymfesystemet og i blodbanen, og der kan betyde blod i afføringen.
  • Divertikelsygdom: Divertikler er udposninger på tyktarmen og i langt de fleste tilfælde giver de ingen symptomer. I nogle tilfælde kan lidelsen dog resultere i smerter i maven, ændret afføring eller blødning fra tarmen.
  • Infektionssygdom/turistdiarré: Bliver man smittet med en tarminfektion eller turistdiarré kan det resultere i rifter og sår i slimhinden i tarmen, og dette kan medføre blod i afføringen.
Blod i afføring

Blod i afføring. Foto: Shutterstock

Sjældne årsager

  • Blødende tyktarmsbetændelse (Colitis Ulcerosa): En kronisk betændelsessygdom i tyktarmen, der i perioder er skyld i blod, pus og slim i afføringen.
  • Kronisk tarmbetændelse (Crohns sygdom): Enndu en kronisk betændelsessygdom i tyndtarm og tyktarm, som i sjældne tilfælde kan resultere i blod i afføring.
  • Kræft i tyktamen eller rektum: Dette er én af de hyppigste kræftformer og vil ramme 1 af 20 personer i løbet af deres liv. De hyppigste symptomer er forstoppelse eller afføringsændringer samt blod i afføringen.
  • Kræft i endetarmsåbningen (analkræft): Analkræft er en noget sjældnere kræftform, som er kendetegnet ved symptomer i form af sår, blødning, udvækst i og omkring endetarmsåbningen.
  • Nedsat blodforsyning til tarmen (iskæmisk kolit): En forholdsvis sjælden tilstand, som forekommer hos ældre mennesker - gerne personer med udbredt åreforkalkning. Resulterer ofte i blodig diarré

Blodets farve og konsistens

Hvis du lider af blodig afføring, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvilken farve blodet har. Skærer vi os eksempelvis i fingeren, vil blodet, der pibler frem, være rødt, hvilket betyder, at det er friskt. Hvis dette blod derimod får lov at blive siddende på fingeren og ældes, vil det blive mørkerødt og tilsidst sort, hvilket betyder, at der er tale om gammelt blod.

Blod i afføring

Blod i afføring. Foto: Shutterstock

På samme måde kan man også få et fingerpræg om, hvorfor man lider af blod i afføringen. Lider man eksempelvis af hæmorroider og rifter, vil blodet i ens afføring vise sig som frisk, rødt blod, mens blodet ved svulster, kræft og kronisk tarmbetændelse typisk vil være mørkt og klumpet - altså gammelt blod.

Samtidig er det helle ikke uden betydning, hvordan blodet optræder. For er der kun blod på toiletpapiret, overalt i kummen eller er det blandet med din afføring?

Rødt frisk blod på toiletpapiret efter du har tørret dig eller rødt frisk blod i toilette, skyldes oftest hæmorroider eller rifter i tarmen, mens blod blandet sammen med afføringen eller i klumper kan være tegn på betændelse eller svulster i tarmen.

Behandling

Hvis du døjer med blod i afføringen, så skal du behandles alt efter årsagen til blødningen. Af samme grund bør man altid søge læge, hvis man konstaterer blod i sin afføring. Ens læge vil hermed forsøge at fastslå årsagen til blødningen, hvorefter du kan komme i behandling.